Saturday 26 November 2011

Πανικός από φήμες για χαράτσι στις ΑΠΕ

Πανικός στους παραγωγούς ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, έπειτα από φήμες για επιβολή «χαρατσιού» 15% επί του τζίρου των εταιριών. Η ιδέα καλλιεργήθηκε ως μέτρο που θα καλύψει μέρος του ελλείμματος του λογαριασμού που τηρεί ο ΔΕΣΜΗΕ. Θα πει όμως κανείς: μα υπάρχει ήδη το τέλος που καταβάλλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών.

Έλα όμως που ο ΔΕΣΜΗΕ στην πιο πρόσφατη εκτίμηση για τις ανάγκες του λογαριασμού ΑΠΕ ζητά το τέλος να φτάσει μεσοσταθμικά τα 10,44 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες. Έτσι, κάποιοι εγκέφαλοι, όχι πάντως από τη ΡΑΕ, έριξαν την ιδέα της επιβολής του χαρατσιού στις εταιρίες ΑΠΕ, αφού το άλλο χαράτσι θα ξεσήκωνε τους καταναλωτές, οι οποίοι για το 2012 θα φορτωθούν και την προγραμματισμένη αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας, που θα είναι πάνω από 10%.

Δεν πιστεύουμε ότι θα περάσει μια παρόμοια ιδέα. Πάντως, όπως λένε στο euro2day οι άνθρωποι της αγοράς, σε περίπτωση όπου επιβαλλόταν ειδική εισφορά στις εταιρίες με μονάδες ΑΠΕ, τότε θα έκλειναν και οι ελάχιστες τραπεζικές κάνουλες που συνεχίζουν να χρηματοδοτούν, έστω και με το σταγονόμετρο, τις επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Και κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφή για τον κλάδο και την πραγματική οικονομία.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=52119

No comments: