Monday 21 November 2011

Παρέμβαση της ασφάλειας για την κατάληψη του κτιρίου της ΔΕΗ, ζητά η εισαγγελία

Παρέμβαση της αστυνομίας ζητά η προϊστάμενη της εισαγγελίας πλημμελειοδικών Ελένη Ράικου, που διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση με αφορμή τη μήνυση κατά ΓΕΝΟΠ της διοίκησης της ΔΕΗ για την κατάληψη του κέντρου όπου στεγάζεται η διεύθυνση πληροφορικής της, στο Χολαργό, αρμόδια μεταξύ άλλων και για την έκδοση εντολών διακοπής ρεύματος. Η εισαγγελία ανέθεσε τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης στην ασφάλεια, με την παραγγελία εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του αυτοφώρου, να γίνονται ακόμη και συλλήψεις των καταληψιών, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Από την πλευρά τους, κύκλοι της ΓΕΝΟΠ, έλεγαν πριν από λίγο ότι οι καταληψίες δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από το κτίριο.

Την παρέμβαση της εισαγγελίας είχε ζητήσει νωρίτερα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός, και ενώ είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα προς τη διοίκηση της επιχείρησης του υπουργού Περιβάλλοντος –Ενέργειας Γ. Παπακωσταντίνου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ, στις 18 Νοεμβρίου, εννέα εργάσιμες ημέρες μετά την παρέλευση της προθεσμίας λήξης των πρώτων 86.187 λογαριασμών με ενσωματωμένο το τέλος ακινήτων, έχουν εξοφληθεί οι 67.140 (δηλαδή πάνω από το 78%). Ωστόσο, ένας στους πέντε ακόμη λογαριασμούς (19.047) είναι ακόμη απλήρωτοι, που σημαίνει ότι, αν δεν είχε ανακοινωθεί προσωρινή αναστολή των αποκοπών, οι σχετικές διαδικασίες εναντίον των καταναλωτών θα έπρεπε να είχαν ήδη ενεργοποιηθεί.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η ΔΕΗ, σήμερα Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, οι εντολές αποκοπής εκδόθηκαν κανονικά από τη μηχανογραφική της (χωρίς να διευκρινίζει σε πόσους από τους 19.000 απλήρωτους λογαριασμούς αφορούν). Σύμφωνα πάντα με την επιχείρηση, κανονικά συνεχίζονται και πραγματοποιούνται αποκοπές ρεύματος σε οφειλέτες που έχουν παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ και οι οποίες είναι άσχετες με το ειδικό τέλος ακινήτων. Κατά τη ΔΕΗ, αυτό αφορά μόνο μια μικρή μειοψηφία των πελατών της, καθώς η συντριπτική τους πλειονότητα συνεχίζει να εξοφλεί κανονικά τους λογαριασμούς του.

Θερμή ατμόσφαιρα με οκτώ δημάρχους…

Το σκηνικό συμπληρώνει η θερμή ατμόσφαιρα που επικράτησε σήμερα έξω από το γραφείο του προέδρου της ΔΕΗ, όταν οκτώ δήμαρχοι, απ' αυτούς που πρωτοστατούν στις αντιδράσεις κατά του τέλους (Σαρωνικού, Πετρούπολης, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Αργυρούπολης, Νικαίας, Περάματος και Κερατσινίου), ζητούσαν να τον συναντήσουν, δηλώνοντας ότι δεν θα φύγουν αν δεν τους δει. "Είχαν ενημερωθεί από το Σάββατο ότι η συνάντηση αναβάλλεται, λόγω της απόφασης του υπ. Οικονομικών να αναθεωρηθεί το πλαίσιο καταβολής του τέλους", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζερβός αποχώρησε χωρίς να συναντήσει του δημάρχους.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/b5ab8a71-54d1-4ae4-bfee-d452a1f15a26

No comments: