Wednesday 9 November 2011

Το «Υπολογιστικό Νέφος» μπορεί να συνεισφέρει στην μείωση των εκπομπών ρύπων

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη οι εταιρείες πληροφορικής θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων τους κατά 50% εάν εφάρμοζαν την τεχνολογία «υπολογιστικού νέφους» . Η μελέτη που διεξήχθη από το Carbon Disclosure Project στο Λονδίνο, επικεντρώθηκε στις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασίλειου και διαπιστώθηκε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση κόστους και μείωση εκπομπών ρύπων μέχρι το 2020, αν μετακινηθούν τα συστήματα πληροφορικής που διαθέτουν σε κοινά δίκτυα δεδομένων.

Η μελέτη βασίζεται σε μια πρόσφατη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η χρήση των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους θα μπορούσε να τριπλασιαστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Υπεύθυνοι του Κέντρου Δημόσιων Δεδομένων Alliance, μιας ομάδας αποτελούμενης από τουλάχιστον 300 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων παγκόσμιων τραπεζών, δήλωσαν προσφάτως ότι οι ίδιοι θα προβούν σε υιοθέτηση υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί.

Εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων
Τα αποτελέσματα της μελέτης επισημαίνουν πως το υπολογιστικό νέφος επιτρέπει στις εταιρείες να επωφελούνται από την εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογικής μεθόδου με τη χρήση λιγότερου υλικού και διακομιστών που βρίσκονται αλλού επιτρέποντας πάντα την αποθήκευση, τη διαχείριση και την επεξεργασία δεδομένων.


Οι μεγάλες βρετανικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία υπολογίζεται πως μπορούν να έχουν ως το 2020 ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης των £ 1.200.000.000 (€ 1.390.000.000) και μειώσεις εκπομπών ρύπων ισοδύναμες με τις ετήσιες εκπομπές 4 εκατομμυρίων επιβατικών οχημάτων.

Στη Γαλλία, όπου τα πυρηνικά εργοστάσια παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας, το ποσοστό αυτό ήταν πολύ χαμηλότερο. Το πιο πειστικό επιχείρημα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι εξοικονόμηση κόστους ή μείωση της ενέργειας αλλά η επιτάχυνση του χρόνου που χρειάζεται μια εταιρεία για να ξεκινήσει να γίνεται εμπορική.

«Η μείωση των εκπομπών ρύπων αποτελεί έναν οδηγό, αλλά όχι τον κύριο», υποστηρίζει ο Paul Stemmler της Citigroup. « Ο κύριος οδηγός είναι ο χρόνος στην αγορά», συμπληρώνει.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία, αν και έχει παρουσιαστεί ως πανάκεια για τις επιχειρήσεις, εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων, και υπέρμαχοι του ανοιχτού κώδικα υποστηρίζουν ότι οι χρήστες της θα κλειδώσουν τις πληροφορίες τους σε ιδιόκτητα συστήματα και άλλων περαιτέρω μεγάλων μονοπωλίων.

Ο Richard Stallman, ιδρυτής του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού και δημιουργός του λειτουργικού συστήματος GNU, χαρακτηρίζει "παγίδα" την τεχνολογία υπολογιστικού νέφους, ενώ όσον αφορά τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων, η συμβολή της τεχνολογίας θεωρείται από πολλούς αμφίβολη.

Η Ε.Ε εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για το θέμα δέσμευσης της μείωση κατά 20% ή 30% των εκπομπών CO2 μέχρι το 202, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας εξακολουθεί να έχει φιλοδοξίες για τη μείωση των παγκόσμιων ρύπων.

«Κάποιοι θα θέλαμε να δούμε μια μείωση κατά 20% και κάποια μείωση κατά 30%», δηλώνει ο Fatih Birol «Ακόμα κι αν γινόταν ένα τέτοιο βήμα στην ΕΕ, θα είχε περιορισμένες επιπτώσεις στην παγκόσμια εκπομπή ρύπων, ελλείψει άλλων εταιρειών που προχωρούν σε αντίστοιχης φύσης προσπάθειες».

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/periballon/to-ipologistiko-nefos-mporei-na-sineisferei-stin-meiosi-ton-ekpompon-ripon.html

No comments: