Saturday 19 November 2011

Εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Κίνα αν «ποντάρει» στο... πράσινο!

Μέχρι και 9,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μπορεί να κερδίσει σε ορίζοντα πενταετίας η Κίνα αν αντικαταστήσει τις ρυπογόνες βιομηχανίες της με «πράσινες επιχειρήσεις», υιοθετώντας παράλληλα τεχνολογίες ΑΠΕ. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της πρόσφατης μελέτης του Συμβουλίου της Κίνας για τη Διεθνή Συνεργασία στο Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, στο οποίο μετέχουν 200 εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων εξέχουσες φυσιογνωμίες των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών.

Η έκθεση επικεντρώνεται στις δυνατότητες για «πράσινη ανάπτυξη» στην Κίνα, η οποία από την μια επενδύει σε νέες τεχνολογίες και καθαρή ενέργεια, από την άλλη όμως μαστίζεται από εκτεταμένη ρύπανση. Στην πολυσέλιδη έκθεση το Συμβούλιο συμβουλεύει την κινεζική κυβέρνηση να επενδύσει 5,8 τρισεκατομμύρια γουάν σε μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντικατάσταση των ρυπογόνων εταιρειών με επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας.

Οι συντάκτες εκτιμούν ότι οι προοδευτικές αυτές αλλαγές θα δημιουργήσουν 10,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Κίνα, θα αυξήσουν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά 8 τρισεκατομμύρια γουάν και θα αποφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας αξίας 1,4 τρισεκατομμυρίων γουάν.

Αυτά τα οφέλη, διαβεβαιώνει το Συμβούλιο, ξεπερνούν κατά πολύ το κόστος εγκατάλειψης των πιο ρυπογόνων τομέων της κινεζικής οικονομίας, που μεταφράζεται σε απώλεια 950.000 θέσεων εργασίας και 100 δισεκατομμυρίων γουάν.

http://www.ecofinder.gr/news/ΔΙΑΦΟΡΑ/1/Εκατομμύρια_νέες_θέσεις_εργασίας_στην_Κίνα_ αν_π οντάρει_στο

No comments: