Friday 11 November 2011

Μένει από «καύσιμα» η αγορά Φ/Β - Μόνο μεγάλοι και «γερμανοτραφείς» μπορούν να χρηματοδοτηθούν

Από τα 1500MW φωτοβολταϊκών που έχουν συμβολαιοποιηθεί, πόσα πιστεύετε ότι θα γίνουν ήταν η ερώτηση που έγινε στον πρόεδρο του ΣΠΕΦ Κ. Δανιηλίδη στο πλαίσιο της χθεσινής ημερίδας για τις ΑΠΕ. Η απάντηση που έδωσε ήταν ότι δε θα γίνει τίποτα. «Οι συμβολαιοποιημένες άδειες δε θα γίνουν γιατί υπάρχει μηδενική ρευστότητα και κλυδωνίζεται ο ΔΕΣΜΗΕ» τόνισε. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΥΦ Ν. Καλογεράκη, ο οποίος από την πλευρά του είχε υπογραμμίσει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά είναι η χρηματοδότηση. Οι χρηματοδοτήσεις δίνονται με το σταγονόμετρο και με μεγάλα επιτόκια». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΦ έθεσε ξανά στο τραπέζι του διαλόγου της αγοράς την πρόταση για τη δημιουργία μιας πράσινης τράπεζας, που όπως είπε θα αποτελούσε το εργαλείο και το μοχλό ώστε η Ελλάδα να επωφεληθεί τα μέγιστα από την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Λίγο αργότερα στην ίδια εκδήλωση για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου που διοργάνωσαν το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και η δικηγορικής εταιρείας Μεταξάς και Συνεργάτες, ήρθε η έμμεση επιβεβαίωση των όσων είχαν ειπωθεί από τους εκπροσώπους της αγοράς φωτοβολταϊκών από δύο στελέχη του ινστιτούτου Hermes και της τράπεζας LΒBW. Και οι δύο ξεκαθάρισαν ότι σήμερα η οικονομική αβεβαιότητα γύρω από τις εξελίξεις για το ελληνικό χρέος καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την οποιαδήποτε χρηματοδότηση έργου στην Ελλάδα, ενώ ακόμη και στην περίπτωση που εγκρινόταν κάποια εγγύηση, αυτή αφορά λίγους και μεγάλους επενδυτές υπό τον όρο ότι χρησιμοποιούν γερμανικό εξοπλισμό τουλάχιστον για το 70% του έργου τους.

Τι λένε οι άνθρωποι του Hermes...

Ο επικεφαλής για τις πιστώσεις ΑΠΕ του ινστιτούτου εξαγωγικών πιστώσεων της Γερμανίας Euler Hermes P. Ahlbrecht, τόνισε ότι το Hermes είναι ένα εργαλείο όχι χρηματοδότησης αλλά εξασφάλισης της χρηματοδότησης σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής. Δηλαδή το Hermes προϋποθέτει την ύπαρξη μίας τράπεζας που χρηματοδοτεί την επένδυση. Δικαιούχοι είναι οι γερμανοί εξαγωγείς ή τράπεζες που χρηματοδοτούν γερμανικά έργα. Το κομμάτι της χρηματοδότησης που μπορεί να χρηματοδοτηθεί φτάνει το 85% της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Για να εξασφαλίσει ένα έργο την εγγύηση πίστωσης Hermes, καταρχήν αξιολογείται από μια επιτροπή που συγκροτείται από εκπροσώπους συναρμόδιων υπουργείων (Οικονομίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης) που εξετάζει την επιλεξιμότητά του.

Βασικό κριτήριο είναι το όφελος που προκύπτει για τη γερμανική οικονομία ενώ εξετάζονται επίσης η διατήρηση θέσεων εργασίας αλλά και η υπεραξία του έργου. Επίσης πρέπει να υπάρχει προβλεψιμότητα για τους πιθανούς κινδύνους. Η διάρκεια της πίστωσης είναι το λιγότερο 2 έτη ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 18. Οι εγγυήσεις που θα ζητηθούν εξετάζονται κατά περίπτωση από γερμανούς εμπειρογνώμονες ενώ το επιτόκιο είναι σε συνάρτηση με τη διάρκεια του δανείου.

"Καθόλου εύκολη η χρηματοδότηση για τη χώρα σας"

Πάντως όπως τόνισε ο κ. Ahlbrecht, η χρηματοδότηση αυτή την περίοδο στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου εύκολη. Δεν υπάρχουν περιορισμοί και μπορεί κάποιος να υποβάλει αίτηση, ωστόσο όπως διευκρίνισε, για να ληφθεί η όποια απόφαση πρέπει να υπάρχει πλήρης σαφήνεια για όλες τις πτυχές όχι μόνο του έργου αλλά και του οικονομικού περιβάλλοντος. "Στις ΑΠΕ για παράδειγμα, λιγότερο μας απασχολούν οι εγγυημένες τιμές και περισσότερο το ξεκαθάρισμα του τοπίου για το μέλλον της οικονομίας και ελπίζω σύντομα να υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα", ανέφερε ο κ. Ahlbrecht.

Χρηματοδότηση Έργου (Project Finance)

Μια άλλη εναλλακτική αφορά στη χρηματοδότηση project finance στην οποία θα πρέπει μέρος του κόστους της επένδυσης να καλυφθεί από τους επενδυτές. Με τον τρόπο αυτό κατασκευάστηκε και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος από τη Hochtief. Λόγω όμως του υψηλού κόστους και των επιβαρύνσεων, τέτοιου είδους χρηματοδότηση έχει νόημα μόνο για μεγάλα project. Για παράδειγμα στον τομέα των ΑΠΕ υπάρχουν ανάλογες χρηματοδοτήσεις για φωτοβολταϊκό 30MW στην Ισπανία με ύψος κάλυψης τα 70 εκ. ευρώ και για offshore αιολικό στο Βέλγιο 325MW με κάλυψη 400 εκ. ευρώ. Οι αιτήσεις για το Hermes γίνονται από τον εξαγωγέα (γερμανική εταιρεία) και την τράπεζα και η εμπειρία δείχνει ότι χρηματοδοτούνται έργα ύψους 25 εκ. ευρώ και πάνω.

Καλή η Ελλάδα αλλά…

Τέλος, το στέλεχος της τράπεζας LBBW, A. Bagiaos, τόνισε ότι η γερμανική τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει στην Ελλάδα 20MW φωτοβολταϊκά και 15MW αιολικά, όλα όμως πριν ξεσπάσει η κρίση. "Δεν έχουμε παράπονο από το νομικό πλαίσιο, τα έργα πήγαν πολύ καλά και είχαν σταθερές εισπράξεις, πάνω από τα business plan. Ο φόβος για το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν είναι πάντα δικαιολογημένος", τόνισε ο κ. Bagiaos, για να προσθέσει ότι "το περιβάλλον έχει αλλάξει λόγω της κρίσης και το σύστημα χορηγήσεων έχει παγώσει. Έχουμε βγει στην αγορά και κάναμε προτάσεις για χρηματοδοτήσεις με εγγύηση από τα export credit agencies όμως υπήρχε πολύ μεγάλη επιφύλαξη". Τέλος ο κ. Bagiaos χαρακτήρισε σοβαρό το θέμα του ΔΕΣΜΗΕ και τόνισε ότι το βασικό κριτήριο για τις επενδύσεις στην ελληνική αγορά ΑΠΕ είναι η βιωσιμότητα της αγοράς συνολικά, έστω και με μικρότερες αποδόσεις των επενδύσεων.


http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/083fc217-2279-4dd4-84c6-30eddcc59055

No comments: