Wednesday 9 November 2011

Ξεκίνησαν οι πληρωμές μετά το "τελεσίγραφο" της ΔΕΠΑ, το πρόβλημα παραμένει

Μπροστά στον κίνδυνο η ΔΕΠΑ να κλείσει τις «στρόφιγγες» στους κακοπληρωτές ηλεκτροπαραγωγούς πελάτες της, όπως τους είχε προειδοποιήσει προ δεκαημέρου με επιστολές, και ενώ οι καθυστερήσεις τείνουν πλέον να φτάσουν στο δίμηνο, οι τελευταίοι ξεκίνησαν σταδιακά να αποπληρώνουν τα χρέη τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και ενώ το σχετικό «τελεσίγραφο» που τους είχε στείλει η εταιρεία λήγει αύριο, 10 Νοεμβρίου, αρκετοί (αν όχι όλοι) από τους 4-5 πελάτες της με ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή ΔΕΗ και ιδιώτες, άρχισαν να καταβάλουν μέρος των οφειλών τους, τα οποία αθροιστικά ξεπερνούν, τα 120 εκ. ευρώ (άλλες εκτιμήσεις μιλούν για περισσότερα).

Πρόκειται για το ποσό που πρέπει κάθε μήνα να εισπράττει η ΔΕΠΑ από τους πελάτες της για να αποπληρώνει τους προμηθευτές της (τη ρωσική Γκάζπρομ και τη τουρκική Μπότας), για το οποίο καταγράφηκε καθυστέρηση της τάξης των 30 ημερών με τάση να φτάσει στις 60, από το σύνολο των ηλεκτροπαραγωγών πελατών της, όπως υποστηρίζουν στην εταιρεία.

Είναι πλέον σαφές ότι ο φαύλος κύκλος των καθυστερήσεων πληρωμών στην ενεργειακή αγορά έχει κάνει «μετάσταση» από το ΔΕΣΜΗΕ στη ΔΕΠΑ , καθώς το πρόβλημα αφορά σε ηλεκτροπαραγωγούς τους οποίους καθυστερεί να πληρώσει ο διαχειριστής του ελληνικού συστήματος μεταφοράς. Διότι μπορεί η αποπληρωμή των χρεών τους προς τη ΔΕΠΑ να ξεκίνησε ακριβώς επειδή οι παραγωγοί εισέπραξαν κάποια ποσά από το ΔΕΣΜΗΕ, βέβαιο θεωρείται ωστόσο ότι αυτό το ντόμινο καθυστερήσεων θα επαναληφθεί τους επόμενους μήνες, και εντονότερο : Οι καταναλωτές αδυνατούν να αποπληρώσουν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στη ΔΕΗ, αυτή δυσκολεύεται με τη σειρά της να καταβάλει εγκαίρως τις υποχρεώσεις της στον ΔΕΣΜΗΕ, και εκείνος να αποπληρώσει τους ηλεκτροπραγωγούς από τους οποίους και αγοράζει την ενέργεια.

Τριών ειδών χρέη

Τι οφείλουν όμως οι παραγωγοί προς τη ΔΕΠΑ ; Τριών ειδών είναι οι χρεώσεις τους. Πρώτον, οι τρέχουσες. Δεύτερον, οι χρεώσεις «take or pay» (ρήτρα για τη μη απορρόφηση ποσοτήτων που είχαν συμφωνηθεί βάσει συμβολαίου), και τρίτον οι χρεώσεις με αναδρομικό κόστος της τουρκικής Botas (για τις οποίες υπάρχει, όπως λέγεται, τρόπος να ανακτηθούν). «Όλα τα παραπάνω κόστη εμείς τα έχουμε πληρώσει στους προμηθευτές μας, κάποιος πρέπει να τα πληρώσει και σε εμάς», αναφέρουν κύκλοι της εταιρείας, και υπενθυμίζουν πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής της ΔΕΠΑ Χ. Σαχίνη από το βήμα ενεργειακού συνεδρίου πως «η εταιρεία δεν μπορεί να συνεχίσει να σηκώνει τα βάρη της κρίσης στην αγορά ηλεκτρισμού».

Κίνδυνος...

Τι σημαίνουν τα παραπάνω ; Ότι μπορεί, σε αυτή τη φάση, να μην τίθεται θέμα διακοπής τροφοδοσίας με αέριο σε κάποιους πελάτες της, ούτε να καταπέσουν οι εγγυητικές επιστολές που αυτοί έχουν καταβάλλει, όπως ανέφεραν προειδοποιητικά οι επιστολές της ΔΕΠΑ. Δεν σημαίνει ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί μελλοντικά, όσο το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ διατηρείται υψηλά και δεν λαμβάνονται μόνιμα μέτρα για τη μείωσή του (π.χ. ενεργοποίηση του Τέλους ΕΡΤ, όπως έχει προταθεί από τη ΡΑΕ). Τα μηνύματα άλλωστε από την αγορά, μετά και την επιβολή του τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς του ρεύματος, δείχνουν ότι ο φαύλος κύκλος των καθυστερήσεων θα συνεχιστεί και μάλιστα δριμύτερος. Ηδη, πηγές της ΔΕΗ αναφέρουν ότι η προσέλευση των καταναλωτών για την καταβολή του τέλους δεν φαίνεται ικανοποιητική, αν και σαφή συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν μετά τις 18 Νοεμβρίου, οπότε και αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι πρώτες εντολές για διακοπές ρεύματος, εφόσον δεν έχει καταβληθεί το τέλος. Ετσι, και όσο το κλίμα καθυστερήσεων θα μεγαλώνει, οι πιέσεις από το ΔΕΣΜΗΕ που καλείται κάθε μήνα να «κάνει ταμείο», θα μεταφέρονται στη ΔΕΠΑ, κ.ο.κ.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/52c12d3d-dea0-4401-bc4c-c3b09d5c2b05

No comments: