Wednesday 16 November 2011

Αμύνταιο, Φλώρινα, Μεγαλόπολη, Αγ. Δημήτριος, στις υποψήφιες προς πώληση μονάδες

Το "πακέτο" των προς ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ για τις οποίες μίλησε χθες στη Βουλή ο κ. Παπακωνσταντίνου περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες του "Energypress", τις δύο λιγνιτικές μονάδες στο Αμύνταιο συνολικής ισχύος 600 MW, τη μονάδα Μελίτη στη Φλώρινα (330 MW) και μια από τις τέσσερις μονάδες της Μεγαλόπολης (300 MW). Εναλλακτικά συζητείται η πώληση των τεσσάρων (από τις πέντε συνολικά) μονάδων του Αγίου Δημητρίου συνολικής ισχύος 1.220 μεγαβάτ.

Την ίδια στιγμή η ΓΕΝΟΠ, σε χθεσινοβραδυνή της ανακοίνωση, προαναγγέλει καταλήψεις ορυχείων και μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη και προειδοποιεί για «σκληρή και ανεξέλεγκτη σύγκρουση» εφόσον πουληθούν λιγνιτικές μονάδες και υλοποιηθούν τα σχέδια για τη μικρή ΔΕΗ. Κατηγορεί επίσης τον υπουργό Περιβάλλοντος ότι "βιάζεται να πουλήσει" πριν τις 15 Δεκεμβρίου οπότε και θα εκδοθούν οι αποφάσεις του δικαστηρίου για τις δύο προσφυγές που έχει καταθέσει η ΔΕΗ κατά των αποφάσεων της Ευρωπαικής Επιτροπής. «Δεν υπάρχει περίπτωση να συνεδριάσει Δ.Σ. της ΔΕΗ που θα λάβει παρόμοια απόφαση», προειδοποιεί με νόημα και το συνδικάτο «Σπάρτακος».

Τι είπε ο Παπακωσταντίνου στη Βουλή

Όπως έχει γράψει το "Energypress", την πώληση 4 μονάδων της ΔΕΗ, με ταυτόχρονη συμφωνία ανταλλαγής ισχύος με την Ε.Ε., ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες. Θα πουληθούν 4 μονάδες της ΔΕΗ και θα υπάρχει μια συμφωνία ανταλλαγής ισχύος», είπε χαρακτηριστικά ο Γ.Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών, μόλις κλείσουν και τα τελευταία ανοιχτά ζητήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα τόνισε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2012 θα έχει ολοκληρωθεί η σύσταση των θυγατρικών μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ, ενώ στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της εταιρείας υπάρχουν ακόμη τρία βασικά ζητήματα: η μείωση του ποσοστού του δημοσίου, η δυνατότητα πώλησης μεριδίων στις θυγατρικές μεταφοράς και διανομής και η δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» που θα ανοίξει την αγορά προς όφελος των καταναλωτών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε επίσης ότι προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ενώ στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι οι έρευνες πετρελαίου καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για το Ιόνιο και την Κρήτη.

Για τις ΑΠΕ ο υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι να σταθεροποιηθεί το επενδυτικό περιβάλλον και σύντομα θα ανακοινωθούν αποφάσεις για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων μέσα από τις εγγυημένες τιμές και το τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στη απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, η οποία αναμένεται να "ξεμπλοκάρει" δεκάδες μεγάλες επενδύσεις και να συμβάλει στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/e0cef481-5b41-4dec-8aa5-82c5a99d8c45

No comments: