Friday 11 November 2011

Χιλιάδες θέσεις εργασίας δημιούργησε ήδη ο κλάδος των φωτοβολταϊκών

Σε ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται ο τομέας των φωτοβολταϊκών, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) προσφέρει άμεσα 6.800 θέσεις πλήρους απασχόλησης και 10.800 ακόμη έμμεσες θέσεις πλήρους απασχόλησης στην ευρύτερη οικονομία. Μόνο στον τομέα των οικιακών φωτοβολταϊκών δραστηριοποιούνται στη χώρα μας πάνω από 1.200 εταιρίες.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, μέσα στο 2011, η νέα εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών στη χώρα μας θα ξεπεράσει τα 300 μεγαβάτ (MW), ανεβάζοντας τη συνολικά εγκατεστημένη ισχύ σε πάνω από 500 MW. Το πιο δυναμικό κομμάτι της αγοράς φωτοβολταϊκών, αυτό των οικιακών συστημάτων, θα έχει ένα μερίδιο κοντά στο 20% όταν δύο μόλις χρόνια πριν δεν υφίστατο ως αγορά. Για να έχουμε μια σύγκριση, το 2011 στην Ελλάδα θα εγκατασταθεί το ¼ των οικιακών συστημάτων που θα εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, τα φωτοβολταϊκά καλύπτουν ήδη το 3% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Τα στελέχη του ΣΕΦ υπολογίζουν ότι, για κάθε ευρώ που επενδύουμε στα φωτοβολταϊκά, η κοινωνία παίρνει πίσω τουλάχιστον 1,15 ευρώ (έχοντας οφέλη από αποφυγή δημιουργίας νέων συμβατικών υποδομών, από αποφυγή κόστους ρύπανσης, από δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κ.λπ).

«Όσο περισσότερα λοιπόν επενδύουμε στα φωτοβολταϊκά, τόσο καλύτερα για την ενεργειακή ασφάλεια και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας», υποστηρίζουν. Για αυτό το λόγο, ο ΣΕΦ εμμένει στο αίτημά του να αυξηθεί ο εθνικός στόχος για τα φωτοβολταϊκά έως το 2020. Ο ΣΕΦ έχει από καιρό προτείνει να καλυφθεί με φωτοβολταϊκά τουλάχιστον το 12% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια ως το 2020. Ήδη μια πρόσφατη υπερσυντηρητική μελέτη της ΔΕΗ έχει δείξει ότι τα υφιστάμενα δίκτυα επαρκούν για την άμεση σύνδεση 5.500 MW φωτοβολταϊκών, διαψεύδοντας όσους ισχυρίζονται ότι για την παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων ηλιακής ενέργειας απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές δικτύων.

Ωστόσο, όπως δηλώνουν στο energypress στελέχη του ΣΕΦ, «κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Δίπλα στις αναμφισβήτητες επιτυχίες του κλάδου, ελλοχεύουν μια σειρά από κίνδυνοι και προβλήματα για το μέλλον της πράσινης αυτής αγοράς. Η έλλειψη ρευστότητας που ταλανίζει όλη την οικονομία δεν αφήνει ανέγγιχτα και τα φωτοβολταϊκά. Η εξεύρεση χρηματοδότησης γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και οι όροι της χρηματοδότησης δυσχεραίνουν. Τα προβλήματα διασύνδεσης με το δίκτυο παραμένουν εν πολλοίς άλυτα, με χιλιάδες επενδυτές να μη γνωρίζουν αν, πότε, και με τι κόστος θα συνδεθούν»


http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/32b2d530-f973-4e59-badf-127e4ec12cbb

No comments: