Thursday 3 November 2011

Αζερμπαϊτζάν: Νέα κοινοπραξία υπό σύσταση για την μεταφορά του αερίου του Σαχ Ντενίζ μέσω Τουρκίας

Μια νέα κοινοπραξία θα δημιουργηθεί για την αναβάθμιση των τουρκικών υποδομών φυσικού αερίου, ώστε να μεταφερθεί το αέριο από το Σαχ Ντενίζ ΙΙ μέσω του εδάφους της Τουρκίας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αζέρικης SOCAR, Ελσάντ Νασίρωφ, την Τετάρτη.

Τα μέλη της κοινοπραξίας θα επιλεγούν από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο Σαχ Ντενίζ ΙΙ, ενώ η τουρκική κυβέρνηση θα προτείνει μια από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις (προφανώς την Botas), όπως έγινε γνωστό.

Η χωρητικότητα του δικτύου θα αγγίξει τουλάχιστον τα 16 δις κ.μ., εκ των οποίων τα 10 θα προορίζονται για την Ευρώπη και τα 6 για την Τουρκία, τόνισε ο κ. Νασίρωφ, ο οποίος πάντως απέφυγε να μιλήσει για το κόστος του έργου. Επιπλέον, ο κ. Νασίρωφ δήλωσε ότι η ακριβής διαδρομή που θα ακολουθήσει το αέριο δια μέσω της Τουρκίας δεν έχει επιλεγεί ακόμα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η ΒΡ και οι άλλες εταιρείες της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ, σκοπεύουν να τροφοδοτήσουν με αέριο την Ευρώπη από το 2017, ενώ τέσσερις διεθνείς αγωγοί ανταγωνίζονται για να αναλάβουν τη μεταφορά του.

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του Energia.gr περί μιας επιπλέον επένδυσης στο τουρκικό δίκτυο φυσικού αερίου. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πηγές, το κόστος των σχετικών επενδύσεων υπολογίζεται κοντά στο 1-1,5 δις ευρώ και περιλαμβάνουν την κατασκευή παρακαμπτηρίων αγωγών με μήκος 200-300χμ (loops), καθώς και σταθμούς συμπίεσης κατά μήκος της διαδρομής.

Με τον τρόπο αυτό, η τουρκική πλευρά καλεί τις ξένες εταιρείες να επωμιστούν και εκείνες το κόστος της αναβάθμισης του δικτύου, πράγμα που κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να εξαχθούν μεγάλες ποσότητες από την Κασπία στο μέλλον.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=51445

No comments: