Thursday 24 November 2011

ΚΑΠΕ : Προκηρύσσονται άμεσα νέα προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ

Μια πραγματική επανάσταση πλησιάζει, σύμφωνα με τον Μάνθο Σανταμούρη, πρόεδρο του ΚΑΠΕ, καθώς από το 2020 και μετά όλα τα νέα κτίρια στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι όχι απλά εξοπλισμένα με φωτοβολταϊκά και μονώσεις, αλλά εντελώς ουδέτερα ενεργειακά. Πρόκειται για ένα στόχο δεσμευτικό για τις χώρες όλης της Ευρώπης, ο οποίος θα απαιτήσει σημαντικές προσπάθειες από την πολιτεία, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως ανέφερε, μιλώντας από το βήμα συνεδρίου για την ενέργεια και τις ΑΠΕ που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ.

Ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ τόνισε ότι η χώρα μας είναι ιδιαίτερα σπάταλη στον τομέα της ενέργειας στα κτίρια: Ενδεικτικό είναι ότι ανά τετραγωνικό μέτρο, η κατανάλωση ενέργειας είναι τριπλάσια ή τετραπλάσια σε σύγκριση με την Φινλανδία, η οποία όμως έχει ένα πολύ πιο ψυχρό κλίμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πέντε βασικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό. Πρώτον, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου που οδήγησε σε μεγαλύτερη έκταση για τον κάθε άνθρωπο, δεύτερον, η ηλικία των κτιρίων στην Ελλάδα, τρίτον, η ραγδαία αύξηση στη χρήση του κλιματισμού, τέταρτον, η αδράνεια της νομοθεσίας εδώ και πολλά χρόνια και πέμπτον, η κλιματική μεταβολή στο αστικό περιβάλλον.

Ειδικότερα για το τελευταίο αυτό στοιχείο, ο κ. Σανταμούρης παρουσιάσε τέσσερα διαφορετικά διαγράμματα που φανερώνουν ότι στην Αθήνα η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό προκύπτει τόσο από τη μέτρηση των ημερών καύσωνα τα καλοκαίρια, όσο και από τις διαδοχικές ώρες με θερμοκρασία άνω των 30 βαθμών, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να υποτιμούμε την επίδραση της Κλιματικής Αλλαγής, αφού οι προβλέψεις των επιστημόνων μιλούν για διπλασιασμό της ενέργειας που θα απαιτείται για την ψύξη ενός κτιρίου ως το 2050. Πρόκειται για μια κρίσιμη εξέλιξη για την οποία θα πρέπει να γίνει προετοιμασία από νωρίς, πράγμα που αναγνωρίζεται από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Από την πλευρά του, το ΚΑΠΕ έχει θέσει σε εφαρμογή ορισμένα προγράμματα, τα οποιά θα ενισχύσουν την εξοικονόμηση ενέργειας στη χώρα μας και είναι τα εξής: Το Χτίζοντας το Μέλλον, η σύσταση εταιριών ενεργειακών υπηρεσιών, οι αστικές βιοκλιματικές αναπλάσεις, οι πράσινες στέγες στα κτίρια, καθώς και η αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων. Ο κ. Σανταμούρης υποστήριξε πάντως ότι θα χρειαστεί μια συνεπής πολιτική από πλευράς κυβέρνησης, αφού τα περιθώρια είναι ασφυκτικά όσον αφορά την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους στόχους που αυτή θέτει.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ προανήγγειλε ότι μέσα στο Δεκέμβριο θα προκηρυχθούν οι διαδικασιές για το πράσινο χωριό και το πράσινο νησί, δηλαδή επιδεικτικά προγράμματα που θα αναδείξουν τις νέες τεχνολογίες σε εμπορική κλίμακα. Παράλληλα, εντός των ημερών θα ανακοινωθεί και πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των μουσείων της χώρας.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/eksoikonomisi-energeias/kape-prokirissontai-amesa-nea-programmata-gia-tin-eksoikonomisi-energeias-kai-tis-ape.html

No comments: