Tuesday 8 November 2011

Ιδρύθηκε ο ΑΔΜΗΕ, ασφυκτικές οι προθεσμίες για την πιστοποίησή του

Άνοιξε, μεν, κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, ο δρόμος για τη δημιουργία του ΑΔΜΗΕ (διαδόχου του ΔΕΣΜΗΕ), ωστόσο οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές και η απαραίτητη πιστοποίηση του νέου φορέα δεν δείχνει να μπορεί να επιτευχθεί έγκαιρα.

Η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ είχε αρχικά οριστεί για τις 24 Οκτωβρίου και μετά από αναβολή πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα την οριστική απόσχιση (έχει περάσει από διοικητικό συμβούλιο) του κλάδου μεταφοράς, την εισφορά του στην θυγατρική εταιρεία «ΔΕΗ Τηλεπικοινωνίες» και τη μετονομασία της τελευταίας σε «Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ» (ΑΔΜΗΕ ΑΕ).

Σύμφωνα ωστόσο με ανεξάρτητους παρατηρητές της αγοράς, όλα βαίνουν… απελπιστικά αργά. Η καθυστέρηση ξεκίνησε με την αργοπορία στην ψήφιση του νόμου και συνεχίστηκε κατά τη συνήθη πρακτική, μέχρι σήμερα. Αρκεί να αναφερθεί ότι με βάση το νόμο, θα έπρεπε μέχρι τέλος Αυγούστου να έχει υποβληθεί αίτηση για πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ακόμα επίσημα δεν… υφίσταται.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι ο φορέας που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικτύων ηλεκτρισμού του ελληνικού εθνικού συστήματος. Η πιστοποίησή του από την ελληνική και την ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι υποχρεωτική και κεφαλαιώδους σημασίας, καθώς συναρτάται με το κατά πόσον θα είναι πράγματι ανεξάρτητος από το καθετοποιημένο μονοπώλιο της ΔΕΗ (της οποίας θα είναι θυγατρική).

Για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα η προετοιμασία για την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα έπρεπε να ξεκινήσει πριν ακόμα ψηφιστεί ο νόμος, καθώς οι υποχρεώσεις ήταν δεδομένες: Η ΔΕΗ είχε στα χέρια της από τον Μάρτιο τον οδηγό που έχει εκδώσει η ομάδα εργασίας των Ευρωπαίων Ρυθμιστών. Ο αναλυτικός αυτός οδηγός «Διαδικασία Πιστοποίησης των Διαχειριστικών Συστημάτων Μεταφοράς», περιλαμβάνει αναλυτικά τις διαδικασίες και τα απαιτούμενα στοιχεία. Αρκεί να αναφερθεί ότι στις 3 Μαρτίου 2012 θα πρέπει, με βάση τις δεσμεύσεις της κοινοτικής οδηγίας αλλά και του μνημονίου, να έχει πιστοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ, όταν η διαδικασία που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία απαιτεί 10 μήνες !

Και ο ΛΑΓΗΕ

Πρόβλημα υπάρχει, επίσης και με τον ΛΑΓΗΕ, την εταιρεία που θα αναλάβει κυρίως την ευθύνη της εκκαθάρισης της αγοράς. Η ίδρυση αυτής της θυγατρικής έχει άμεση σχέση με το θέμα του τέλους ΑΠΕ και του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ. Και αυτό διότι ο λειτουργός της αγοράς ΛΑΓΗΕ θα κληθεί να κάνει τις ημερήσιες εκκαθαρίσεις χωρίς έσοδα παρά μόνο κάποιο τέλος υπέρ ΛΑΓΗΕ και ταυτόχρονα θα πρέπει να κουβαλά ως κληρονομιά το έλλειμμα των 150 τουλάχιστον εκατ. ευρώ, του ΔΕΣΜΗΕ. «Μια τέτοια εταιρεία δε θα μπορούσε να πάρει πιστοποιητικό ούτε από τους λογιστές», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΡΑΕ μιλώντας προ ημερών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής..

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/9eb0a8f2-4e31-4b55-8269-dd6c53a17d81

No comments: