Wednesday 2 November 2011

Συγκεντρωτικά ηλιακά συστήματα - φωτοβολταϊκά: αντίπαλοι ή σύμμαχοι;

Η απόφαση του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας να επενδύσει 43,5 εκατ. Ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη Συγκεντρωτικών Ηλιακών Συστημάτων (Concentrated Solar Power – CSP) τα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται να δώσει ώθηση σε μια τεχνολογία που πασχίζει να ξεπεράσει την ύφεση.

Τα Συγκεντρωτικά Ηλιακά Συστήματα (ΣΗΣ) είναι διατάξεις που συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια εστιάζοντας την ηλιακή ακτινοβολία σ’ ένα σημείο ή μια γραμμή εστίασης. Βρίσκονται ήδη στο στάδιο της εμπορευματικοποίησης, και μονάδες ισχύος πολλών MW παράγουν τη φθηνότερη ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια παγκοσμίως τα τελευταία 15 έτη.

Ωστόσο, όπως δηλώνουν παράγοντες της αγοράς στην ιστοσελίδα EurActiv, τα φωτοβολταϊκά έχουν σαφές εμπορικό προβάδισμα έναντι των Συγκεντρωτικών Ηλιακών Συστημάτων, με τις εταιρείες που αναπτύσσουν την τεχνολογία CSP να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και να αναγκάζονται να μεταβάλλουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Την τεχνολογία CSP προωθεί προς το παρόν η παγκόσμια Τράπεζα στη Βόρεια Αφρική, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως οι κυβερνήσεις εκεί πιέζονται να την υιοθετήσουν.

Πολλά επενδυτικά προγράμματα CSP θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του Desertec, του φιλόδοξου σχεδίου που προβλέπει την κάλυψη του 15% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης από μονάδες στη Σαχάρα και θεωρείται ανταγωνιστικό του “δικού” μας Project Helios.

O Πωλ Βαν Σον, διευθύνων σύμβουλος του Desertec, χαρακτήρισε την τεχνολογία CSP πολύ ακριβή, αλλά εκτίμησε ότι αυτό μελλοντικά θα αλλάξει.

Από την άλλη πλευρά περιβαλλοντικές οργανώσεις πιστεύουν πως ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα φωτοβολταϊκά και τα συγκεντρωτικά ηλιακά συστήματα θα έχει ως νικητή τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων και επισημαίνουν πως οι δύο τεχνολογίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.

http://www.econews.gr/2011/11/02/fotovoltaika-csp/

No comments: