Wednesday 2 November 2011

Προς αδιέξοδο οδεύει η αποθήκη αερίου στην Καβάλα

Έξι συνολικά συμβούλους και αποτέλεσμα μηδέν είναι ο μέχρι στιγμής κυβερνητικός απολογισμός για το περίφημο έργο της αποθήκης αερίου στη νότια Καβάλα, ένα έργο που κινδυνεύει να ακυρωθεί προτού καν ξεκινήσει.

Προ ημερών λοιπόν είχαμε το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ καθώς το ΥΠΟΙΚ προχώρησε στη δημοσίευση προσκλήσεων για την πρόσληψη Έλληνα νομικού συμβούλου, διεθνούς νομικού συμβούλου και τεχνικού συμβούλου για το έργο. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάιο ο διορισμός των HSBC και EFG Eurobank Equities, ως χρηματοοικονομικών συμβούλων για την αποτίμηση και πώληση των δικαιωμάτων του δημοσίου στο κοίτασμα νότια Καβάλα, όπου προτείνεται να δημιουργηθεί η αποθήκη.

Από ποιόν προτάθηκε το έργο; Μα από το σημερινό κάτοχο των δικαιωμάτων του πεδίου Νότια Καβάλα, την εταιρεία Energean, η οποία στο διάστημα που προσλαμβάνονται από την κυβέρνηση σύμβουλοι και παραγγέλλονται μελέτες (που κοστίζουν χρόνο και χρήμα) έχει ήδη προχωρήσει (μαζί με την Edison) σε μελέτη βιωσιμότητας για το project, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα έχει υποβάλει αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για το έργο (αίτηση ΑΣΦΑ). Το ερώτημα βεβαίως είναι τι στάση θα τηρήσει η Energean, με δεδομένο ότι δεν δίνεται απάντηση στην αίτηση, καθώς απαιτείται ΚΥΑ του ΥΠΕΚΑ και του ΥΠΟΙΚ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αφενός το έργο έχει ήδη μπει σε μια απίστευτη γραφειοκρατική δίνη, αφετέρου οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο, με δεδομένο ότι η Energean έχει δηλώσει ότι εφόσον δεν εγκριθεί η άδεια θα προχωρήσει στην πλήρη απάντληση του υπόλοιπου αερίου που βρίσκεται στη Νότια Καβάλα.

(Capital, 2/11/2011)


http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/39cf1a01-5e72-42cd-abda-1b76530c7c5a

No comments: