Wednesday 2 November 2011

Εκκρεμότητες η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και η πώληση μονάδων λιγνίτη

Σοβαρή εκκρεμότητα μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις προκαλείται και στον χώρο της ενέργειας και ιδίως στο σκέλος που αφορά την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την πώληση λιγνιτικών μονάδων ώστε να υπάρχει πρόσβαση των ιδιωτών παραγωγών στον λιγνίτη.

Σύμφωνα και με προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας αναμενόταν να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα της διάθεσης μέρους του λιγνίτη στους ιδιώτες.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε πει πως ήταν κοντά σε συμφωνία με την Κομισιόν ώστε να πουληθούν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, αλλά και να γίνει και ανταλλαγή ισχύος (swap) με ενέργεια παραγόμενη από άλλο καύσιμο.

Η όποια συμφωνία θα "έτρεχε" και τις εξελίξεις με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Ο υπουργός ΠΕΚΑ θεωρεί ως καλύτερο σενάριο για την τύχη της επιχείρησης τη δημιουργία μιας "μικρής ΔΕΗ", δηλαδή ενός "καλαθιού" που θα περιείχε μονάδες από κάθε καύσιμο, και αυτό το "πακέτο" θα διετίθετο στους ιδιώτες. Με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις δεν αποκλείεται η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ να πάει πίσω χρονικά. Το ίδιο βέβαια αναμένεται και με τις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΕΛΠΕ.

Εκκρεμότητες υπάρχουν και με την ενεργοποίηση του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

(από την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", 02/11/2011)

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=51416

No comments: