Tuesday 8 November 2011

Κλείνουν τα εργοστάσιά τους οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών λόγω υπερπροσφοράς

Η επέκταση της νέας παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων πρόκειται να επιβραδυνθεί δραματικά στο υπόλοιπο του 2011 και στο πρώτο μισό του 2012, όπως εκτιμά η εταιρεία αναλύσεων, IMS Research. Στην έρευνά της, σημειώνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια προστέθηκε παραγωγική δυνατότητα 30 GW διεθνώς, αλλά η επέκταση σταματά πλέον λόγω της μειωμένης ζήτησης σε ορισμένες σημαντικές αγορές, αλλά και της υπερπροσφοράς που παρατηρείται.

Η IMS υπολογίζει ότι στα τέλη του έτους θα υπάρχει συνολικά δυνατότητα παραγωγής 50 GW στα φωτοβολταϊκά, μια αύξηση της τάξης του 54% μέσα σε ένα μόλις έτος. Από την άλλη, η ζήτηση αυξήθηκε με ρυθμό μόλις 19%, γεγονός που οδηγεί σε ανισορροπία. Φαίνεται λοιπόν ότι ο περιορισμός των επιδοτήσεων στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία οδηγεί τις εταιρείες σε περικοπή της παραγωγής τους.

Στον περιορισμό αυτό συμμετέχουν όχι μόνο οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, αλλά και οι μικρομεσαίες της Κίνας, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε περικοπές της τάξης του 50%. «Η Conergy και η REC ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την παραγωγή, ενώ άλλες εταιρείες, όπως η Photowatt την μειώνουν», τονίζει ο Σαμ Ουίλκινσον, ένας από τους ερευνητές της IMS.

Παράλληλα, η έρευνα διαπιστώνει ότι οι τιμές παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα εξαιτίας της υπερπροσφοράς, ασκώντας έτσι πιέσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των κατασκευαστών. «Βλέπουμε ότι οι αγοραστές προτιμούν να δέχονται κυρώσεις και να ακυρώνουν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που έχουν υπογράψει, ώστε να επωφεληθούν από την κατάσταση στην σημερινή φυσική αγορά», υποστηρίζει ο κ. Ουίλκινσον.

Τέλος, η IMS προβλέπει ότι η παραγωγική δυνατότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται στα επόμενα τρίμηνα, αλλά με μειωμένο ρυθμό από ότι προηγουμένως. Παράλληλα, εκτιμά ότι η αύξηση θα φτάσει μόλις το 6% στο α’ εξάμηνο του 2012.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=51571

No comments: