Tuesday 1 November 2011

Ξεχωριστά θα πωληθούν ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

Ξεχωριστά, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνει η πώληση της ΔΕΠΑ με το ΔΕΣΦΑ, αν και αρχικά υπήρχαν σκέψεις για κοινό πακέτο. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον περί τις 8 εταιρίες, οι περισσότερες των οποίων, στη διαδικασία ανίχνευσης του ενδιαφέροντός τους, τάχθηκαν υπέρ της ξεχωριστής πώλησης.

Δεν αποκλείεται, όπως έλεγαν παράγοντες της αγοράς, αυτό να μην είναι άσχετο με την πιθανότητα έγερσης του κοινοτικού unbundling, στην περίπτωση που κάποιος επιδιώξει να αγοράσει και τη ΔΕΠΑ (εμπόριο) και το ΔΕΣΦΑ (δίκτυα).

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η αναμενόμενη συμμετοχή στο διαγωνισμό για την πώληση, πιθανότατα εντός του Νοεμβρίου, του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΠΑ θα δημιουργήσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, για την επίτευξη ενός καλού οικονομικού αποτελέσματος. Ήδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε καλό δρόμο βρίσκεται το κλείσιμο της εκκρεμότητας για τη σύμβαση με τη ΔΕΗ. Λεπτομέρειες δεν υπάρχουν σε αυτή τη φάση, αλλά εκτιμάται ότι βαίνει προς ολοκλήρωση μία σημαντική παράμετρος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την προκήρυξη του διαγωνισμού. Αντίθετα, η υπογραφή νέας σύμβασης με την Gazprom φαίνεται ότι θα είναι έργο του επενδυτή που θα εισέλθει στη ΔΕΠΑ. Εάν, μάλιστα, επεκταθεί η σύμβαση με την Gazprom, από το 2016 που λήγει ως το 2020, θα καταστεί δυνατή και η χρονική ανάλογη επέκταση της σύμβασης με τη ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, μιλώντας χθες στο συνέδριο για τις ενεργειακές επενδύσεις εξέφρασε την ευχή «αυτοί που θα βάλουν τα χρήματα τους στη ΔΕΠΑ να έχουν τους ίδιους στόχους με εμάς». Ο εστί μεθερμηνευόμενο, να «ταιριάζουν» με τα «καπέλα» που φορά η ΔΕΠΑ, όρα ITGI, και να επιθυμούν να έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα, ενισχύοντας την ανάπτυξη της εταιρίας.

Ανάμεσα στους διεκδικητές για τη ΔΕΠΑ συγκαταλέγεται το Κατάρ, η Gas de France, η Gas Natural, η αζέρικη Socar. Άγνωστο παραμένει τι θα κάνει η Edison και ο όμιλος των ΕΛ.ΠΕ. Ο τελευταίος, πάντως, έχει γνωστοποιήσει δημόσια την επιδίωξη του, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ να πωληθούν πακέτο.

Σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ εκτός από τη σημαντική κερδοφορία της για φέτος, συν το μηδενικό δανεισμό της, έχει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της και τον αγωγό ITGI, που φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, έναντι του ανταγωνιστικού του TAP. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΠΑ δεν θα είχε αντίρρηση να δώσει ένα ποσοστό ως και 30% στην αζέρικη Socar στην εταιρία του αγωγού, που θα λειτουργούσε ως αντάλλαγμα για την πρόκριση του ITGI από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ 2. Αυτό το θέμα, πάντως, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, παίρνει παράταση για τις αρχές του νέου έτους. Έτσι και οι αζέροι δεν θα εμπλακούν σε διαγωνιστικές διαδικασίες, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να επιθυμούν και ικανοποιείται η επιδίωξη τους να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας, μέσω ενός ευρωπαϊκού αγωγού.

Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, σε μια προσπάθεια να καλύψει όλα τα πιθανά σενάρια υπέβαλε στην αζέρικη κυβέρνηση δύο προτάσεις. Ή την επιλογή του ITGI για το αέριο του Σαχ Ντενίζ 2 με τα σχετικά κόμιστρα, ή την προμήθεια αερίου από τα ίδια κοιτάσματα, το οποίο θα πωλεί στην εσωτερική αγορά η ΔΕΠΑ και θα διαθέτει και στη Βουλγαρία μέσω του IGB. Ήδη, επειδή υπάρχουν πλεονάσματα αζέρικου αερίου το 2013 θα διατεθούν για τη βουλγαρική αγορά, μέσω του IGB. Ο τελευταίος, δεν αποκλείεται, μάλιστα να μετατραπεί σε IGBR, δεδομένου και του ενδιαφέροντος της Ρουμανίας να φθάνει ως το έδαφός της. Σε αυτό το σκηνικό να προστεθεί και η πρόταση της Edison να αγοράζει από το Σαχ Ντενίζ 2 φυσικό αέριο, το οποίο, μέσω Ελλάδας, να διοχετεύεται στην Ιταλία.


http://www.energia.gr/article.asp?art_id=51377

No comments: