Thursday 17 November 2011

Η ΔΕΠΑ για την Ίδρυση εταιρείας παροχής αερίου στη Στερεά Ελλάδα

Έως το τέλος του 2011 αναμένεται η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την εξεύρεση ιδιώτη ώστε στο τρίτο τρίμηνο του 2012 να έχει ιδρυθεί η ΕΠΑ (Εταιρεία Παροχής Αερίου) Στερεάς Ελλάδας. Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Χάρης Σαχίνης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη, σχετικής με την επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου στο νομό Ευρυτανίας.

Όπως υπενθυμίζει ο κ. Σαχίνης, η περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας είναι ενταγμένη στην ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδα, η ίδρυση της οποίας προβλέπεται από τους Νόμους 2364/1995 και 3428/2005. Ως εκ τούτου, η ΔΕΠΑ ΑΕ (που από το νόμο ορίζεται ως αρμόδια για την εξεύρεση των ιδιωτών επενδυτών μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας) έχει προσλάβει χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού εξεύρεσης ιδιωτών. Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας αναμένεται έως το τέλος του 2011, ώστε το τρίτο τρίμηνο του 2012 να έχει ιδρυθεί η ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας. Μετά την ίδρυση της ΕΠΑ, ο ιδιώτης επενδυτής στον οποίο θα κατακυρωθεί ο διαγωνισμός θα αναλάβει την ανάπτυξη των υποδομών διανομής αερίου στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, συνεπώς και στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας.

Στην ερώτηση που είχε απευθύνει ο κ. Αυγενάκης στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επικαλούνταν δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο, τον περασμένο Ιούνιο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για την υπαγωγή σε καθεστώς κρατικής ενίσχυσης των δαπανών κατασκευής των δικτύων φυσικού αερίου, στις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Με βάση την έγκριση αυτή, το επενδυτικό πρόγραμμα των τριών νέων ΕΠΑ συνολικής αξίας 198,71 εκατομμυρίων ευρώ, θα ενισχυθεί και μέσω κοινοτικών πόρων ύψους 42,67 εκατομμυρίων ευρώ. Το δίκτυο φυσικού αερίου θα επεκταθεί αρχικά σε πρωτεύουσες νομών και μεγάλες πόλεις της περιοχής που καλύπτει κάθε ΕΠΑ.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=51885

No comments: