Saturday 26 November 2011

Ενδιαφέρον από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές του κόσμου για την Κυπριακή ΑΟΖ

Εταιρίες-κολοσσοί της πετρελαϊκής βιομηχανίας αλλά και πιο μικροί διεθνείς παίκτες έχουν ενδιαφερθεί να αγοράσουν ή έχουν ήδη αγοράσει τα αποτελέσματα ερευνών που διεξήγαγε η Κυπριακή Δημοκρατία εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ).

Εταιρείες όπως η αμερικανικών συμφερόντων ExxonMobil, η βρετανική BP, η ολλανδοβρετανική Shell, η εταιρεία Petrobras της Βραζιλίας, η Petronas της Μαλαισίας αλλά και η ρωσική Gazprom, συγκαταλέγονται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», μέσα στον κατάλογο εταιρειών που αγόρασαν τα αποτελέσματα των ερευνών που διενεργήθηκαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον εντοπισμό πιθανών υδρογονανθράκων.

Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση διατηρεί, σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στο φυσικό αέριο, χαμηλούς τόνους.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αντνάν Μανασούρ, πραγματοποίησε χθες μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο. Μια επίσκεψη που θεωρείται κρίσιμης σημασίας καθώς αφορά στον καθορισμό της γραμμής που χωρίζει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Κύπρου και Λιβάνου. Μικτή Επιτροπή τεχνοκρατών από την Κύπρο και το Λίβανο συνεδρίασε προσπαθώντας να βρουν απάντηση σε ανησυχίες που έχει εκφράσει ο Λίβανος όσον αφορά στη συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ των δύο χωρών.

Όπως δήλωσε ο Λιβάνιος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης Τύπου που έδωσε με την υπουργό Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, μετά από συνάντησή τους, υπάρχουν «η καλή θέληση και οι καλές προθέσεις» και των δύο πλευρών, προσθέτοντας ότι θα αναμένουμε το αποτέλεσμα των συζητήσεων των εμπειρογνωμόνων στις 18:00.

Η κ. Μαρκουλλή από πλευράς της δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε λαμβάνει χώρα η συνάντηση αυτή μεταξύ των τεχνοκρατών των δύο χωρών», προσθέτοντας ότι «αυτό το είχαμε ανακοινώσει από το Σεπτέμβριο όταν είχαμε ξανασυναντηθεί με τον κ. υπουργό».

«Πιστεύουμε ότι θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα τα οποία ανησυχούν το Λίβανο με την πρόθεση να δούμε πως μπορούμε να συμβάλουμε στην επίλυση όλων αυτών των θεμάτων», ανέφερε η υπουργός. Συμπλήρωσε ότι «να δούμε πως συνεργαζόμαστε επίσης και σε άλλους σημαντικούς τομείς που αφορούν τη διερεύνηση αλλά και την ανάπτυξη και την επεξεργασία υδρογονανθράκων στις αποκλειστικές οικονομικές μας ζώνες''.

«Να αφήσουμε τις δύο αντιπροσωπείες να συζητήσουν», είπε ο κ. Μανασούρ «Υπάρχει όλη η καλή διάθεση και από τις δύο αντιπροσωπείες, να τους δώσουμε το χρόνο που χρειάζονται και θα ξαναμιλήσουμε», ανέφερε.

Νωρίτερα, ο Λιβανέζος επίσημος είχε συνάντηση στη Βουλή με τον πρόεδρο του Σώματος, Γιαννάκη Ομήρου, ενώ στη συνέχεια έγινε δεκτός το πρωί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κ. Μανσούρ μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Χριστόφια παρακάθισε σε συνομιλίες με την υπουργό Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=52122

No comments: