Wednesday 16 November 2011

ΕΣΕΕ: Ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια έχουν βάλει στο στόχαστρο τις οφειλές ελληνικών επιχειρήσεων

Την ανεξέλεγκτη δράση κερδοσκοπικών κεφαλαίων που έχουν στόχο να πλήξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις επισημαίνει σε σημερινή της ανακοίνωση η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Επικαλούμενη πληροφορίες για με το ενδιαφέρον ξένων funds να επενδύσουν -μέσω αγοράς πακέτων µη εξυπηρετούμενων δανείων- σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και να αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο περιουσίες σε «εξευτελιστικές τιμές», η ΕΣΕΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία της. Ανέφερε, μάλιστα, στην εν λόγω ανακοίνωση, ότι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει τις πρώτες διερευνητικές επαφές με εκπροσώπους ξένων κερδοσκοπικών κεφαλαίων, διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο διαχείρισης ληξιπρόθεσμων χρεών.

«Οι κινήσεις αυτές έχουν ως στόχο επιχειρήσεις και εταιρικά σχήματα που αφενός δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους και αφετέρου έχουν τη δυνατότητα εξορθολογισμού της λειτουργίας τους ή μπορούν να πωληθούν πολύ φθηνά και να αποφέρουν κέρδη», τονίζεται η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη ΕΣΕΕ, πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις (ουσιαστικές και τυπικές) προσέλκυσης τέτοιων εξειδικευμένων κερδοσκοπικών κεφαλαίων, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από την πλευρά των τραπεζών, μια τέτοια προοπτική φαντάζει ενδιαφέρουσα αφού: α) Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν έναν όλο και περισσότερο διογκούμενο αριθμό μη εξυπηρετήσιμων δανείων, β) η βαθιά ύφεση στην αγορά καθιστά αβέβαιη την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους στο μέλλον, ενώ παράλληλα γ) καλούνται να βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας.

«Οι πύλες, λοιπόν, εισόδου τέτοιων funds είναι πλέον ορθάνοιχτες. Οι τράπεζες παλεύουν να συγκρατήσουν τις απώλειές τους, ενώ η πίεση που τους ασκείται ώστε να βελτιώσουν τους δείκτες Core Tier 1 είναι αβάσταχτη. Τόσο αβάσταχτη μάλιστα που για να «ξεφορτωθούν» τα κακά δάνεια είναι πρόθυμες να τα πουλήσουν έναντι συνήθως 12% -18% της αξίας τους, ενώ οι εταιρείες διαχείρισης χρεών, γνωστές ως «κυνηγοί οφειλών» είναι διατεθειμένες να πληρώσουν από 3% έως 40% επί της αξίας των οφειλών που αγοράζουν» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Από τις αρχές του 2010, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΣΕΕ περίπου 10 funds επενδύουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουν αντλήσει κεφάλαια ύψους 9 δισ. ευρώ για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που συνεχώς προκύπτουν.

«Ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση περνάει μέσα από την ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη, όμως, που δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ και συνεχίζει: «Αντίθετα, ο επιχειρηματικός κόσμος βάλλεται πανταχόθεν, με τις πιθανότητες ανασυγκρότησής του ουσιαστικά να εκμηδενίζονται. Σε αναμονή λοιπόν των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Η 'Κερκόπορτα' είναι πλέον ανοιχτή για τα 'κοράκια' που έρχονται να αγοράσουν τα 'κακά' δάνεια των τραπεζών και κατά συνέπεια να 'ελέγξουν' τις ελληνικές επιχειρήσεις».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=51857

No comments: