Wednesday 16 November 2011

Αισιόδοξες προβλέψεις για κοιτάσματα στην Κρήτη - ξανά στο επίκεντρο οι έρευνες

Ο ομότιμος καθηγητής του πολυτεχνείου της Κρήτης Αν. Φώσκολος είναι ένα πρόσωπο που έχει συγκεντρώσει αντικρουόμενα σχόλια, με αφορμή τις ανακοινώσεις αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις του γύρω από τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Ο συχνά «αιρετικός» λόγος του, έχει συγκεντρώσει ποικίλες αντιδράσεις, ωστόσο δεν παύει να παρουσιάζει ενδιαφέρον. Τη Δευτέρα λοιπόν, λίγες ώρες πριν τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, ο οποίος επιβεβαίωνε την πρόθεσή του, να συνεχιστούν και να ενταθούν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό και εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με έμφαση στην περιοχή του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης, ο κ. Φώσκολος στο συνέδριο του Economist για την ενεργειακή ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία έκανε μια παρουσίαση που προκάλεσε αίσθηση και δίνει μια νέα διάσταση στους στόχους της κυβέρνησης.

Ο κ. Φώσκολος ειδικότερα, επέμεινε στην άποψη ότι η Ανατολική Μεσόγειος εμφανίζει ένα πιθανό δυναμικό που πλησιάζει τα 20 τρις κυβικά μέτρα σημαντικό τμήμα του οποίου (περίπου 15 τρις κυβικά) μπορούν να εξαχθούν και να καλύψουν μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, με ετήσιο ρυθμό της τάξης των 500 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Για να δοθεί μια τάξη μεγέθους, τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου της Ρωσίας φτάνουν τα 47 τρις κυβικά μέτρα, εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο κατευθύνεται σε εξαγωγές.

Σήμερα τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα της περιοχής είναι μόλις 2,7 τρις κυβικά μέτρα και αφορούν σε κοιτάσματα που έχουν επιβεβαιωθεί στην Αίγυπτο 1,8 τρις κμ και το Ισραήλ, 0,9 τρις κ.μ. Ταυτόχρονα υπάρχει υψηλή πιθανότητα για εντοπισμό 0,3 τρις κμ στην Κύπρο. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Φώσκολο τα πιθανά κοιτάσματα (ο ίδιος δίνει πιθανότητα ανεύρεσης 50%) στην ευρύτερη περιοχή φτάνουν τα 13,9 έως 19,4 τρις κυβικά μέτρα. Τα πιθανά κοιτάσματα, σύμφωνα με τον ίδιο, κατανέμονται ως εξής: Αίγυπτος 6,3 τρις κυβικά μέτρα, Ισραήλ 0,9 τρις κμ, Κύπρος 2 τρις κμ, Συρία και Λίβανος 1,2 τρις κμ, Ελλάδα / Κρήτη 3,5 – 5,5 τρις κμ.

Ο κ. Φώσκολος ειδικότερα επικαλέστηκε στην παρουσίασή του τρεις συγκεκριμένες περιοχές όπου πιστεύει ότι υπάρχει υψηλή πιθανότητα εντοπισμού 3 έως 5 τρις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Πρόκειται για την λεκάνη του Ηροδότου, νοτιανατολικά της Κρήτης, την λεκάνη Πλακιάς/ Τυμπάκι νότια της Κρήτης και την περιοχή νοτιοδυτικά της Γαύδου.

Ζελιλίδης

Από την πλευρά του ο καθηγητής γεωλογίας του πανεπιστημίου πατρών Α. Ζελελίδης έκανε λόγο για έξι λεκάνες, νοτίως της Κρήτης (Γαύδος, Γόρτυς, Ποσειδών, Πτολεμένος, Πλίνιος και Στράβων) όπου οι σεισμικές γραμμές δίνουν γεωμετρία λεκάνης και επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ιζηματογένεσης με παρουσία εβαποριτών.

Επιφυλάξεις

Φυσικά οι απόψεις που διατύπωσαν οι δύο επιστήμονες αποτελούν τη μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη αφορά στις ενστάσεις που διατυπώθηκαν στο κατά πόσο αυτά τα στοιχεία και οι θεωρίες επαρκούν για να μπορούν να μιλάμε για πιθανά κοιτάσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η Noble Energy ανέφερε σε παρουσίαση που πραγματοποίησε σε επενδυτές ότι αναμένει στο οικόπεδο 12 κοιτάσματα μεταξύ 3-9τρις κυβικών ποδιών με υψηλή πιθανότητα εξορυξιμότητας της τάξης του 60%.

Φυσικά για να φτάσει στο συγκεκριμένο συμπέρασμα – που ακόμη δεν έχει επίσημη μορφή, ενώ στο προσεχές διάστημα αναμένονται οι επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις – η αμερικανική εταιρεία προχώρησε στις γνωστές ερευνητικές γεωτρήσεις μεγάλου βάθους , με υψηλό κόστος. Ακόμη και μετά την ερευνητική γεώτρηση πάντως, υπάρχει ακόμη η πιθανότητα οι τελικές ποσότητες που θα μπορούν να αντληθούν να είναι μικρότερες, γεγονός που δείχνει πόσο δύσκολη υπόθεση είναι ο εντοπισμός, η αξιολόγηση και η εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε τόσο μεγάλα βάθη.

Σε κάθε περίπτωση, τα γεωλογικά στοιχεία και οι μελέτες, φαίνεται ότι αποτελούν μια από τις απαραίτητες συνθήκες για την ύπαρξη κοιτασμάτων, απομένει να φανεί εάν συντρέχουν και οι υπόλοιπες, από τις έρευνες που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα προχωρήσει.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/4daf3fa7-53e7-448b-8179-55afad0cc84e

No comments: