Saturday 12 November 2011

Πετρέλαιο: σήμα κινδύνου για εκτόξευση τιμών

«Στα 150 δολάρια το βαρέλι ενδέχεται να εκτοξευτεί σύντομα το πετρέλαιο αν οι επενδύσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική δεν εξισορροπήσουν τη ζήτηση», προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν πολύ υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στις αναταραχές στη Λιβύη.

Εκτός από τη σταθερότητα στις τιμές πετρελαίου, η ΙΕΑ απευθύνει έκκληση για αύξηση των επενδύσεων στις «πράσινες» τεχνολογίες, επισημαίνοντας ότι «ο κόσμος μπαίνει σε ένα επίφοβο μονοπάτι υψηλών εκπομπών».

«Η ευημερία, η ανάπτυξη και η αύξηση του πληθυσμού θα αυξήσουν σημαντικά τις ενεργειακές ανάγκες τις επόμενες δεκαετίες, δήλωσε η διευθύντρια της ΙΕΑ, Maria van der Hoeven, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εξαρτόμαστε από ενεργειακές πηγές που δεν είναι ασφαλείς και βιώσιμες.

Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, στην ετήσια έκθεσή της η ΙΕΑ προειδοποιεί ότι αν δεν γίνουν επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, θα συνεχιστούν οι υποδομές υψηλών εκπομπών γεγονός που θα καταστήσει μελλοντικά εξαιρετικά δύσκολη την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών και την επίτευξη των στόχων για το κλίμα.

http://www.econews.gr/2011/11/11/petrelaio-iea/

No comments: