Wednesday 23 November 2011

Η. Κονοφάγος: Υπάρχουν καλές πιθανότητες για κοιτάσματα στην Κρήτη, αλλά όχι μεγάλου μεγέθους

Αισιόδοξος για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, εμφανίστηκε ο Ηλίας Κονοφάγος, αντιπρόεδρος της Flow Energy, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Ενέργεια και Ανάπτυξη 2011 του ΙΕΝΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του και τα στοιχεία που παρουσίασε, οι δυνατότητες είναι καλές για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά σε κοιτάσματα μικρότερα από αυτά της Κύπρου, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί μια καλά οργανωμένη προσπάθεια για την εκμετάλλευσή τους.

Ο κ. Κονοφάγος καυτηρίασε το γεγονός ότι από το 1996 μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει καθόλου έρευνες στα 200.000 τ.χμ. της ελληνικής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον ίδιο, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Λεκάνης της Λεβαντίνης στη ΝΑ Μεσόγειο, όπου οι επιστήμονες έως το 1999 θεωρούσαν ότι δεν υπάρχουν αξιόλογα κοιτάσματα, αλλά τελικά έγιναν διαδοχικές μεγάλες ανακαλύψεις κατά την τελευταία δεκαετία, οι οποίες οδήγησαν στο Ταμάρ, το Λεβιάθαν και το Αφροδίτη. Αντίστοιχα, μέχρι σήμερα λίγοι ήταν αυτοί που πιστεύουν ότι στην Κρήτη υπάρχουν μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων και δεν αποκλείεται καθόλου να επιβεβαιωθούν τελικά.

Όσον αφορά τα πιθανά κοιτάσματα στην υπόλοιπη κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κονοφάγος δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές «παγίδες», δηλαδή υποσχόμενοι γεωλογικοί σχηματισμοί, στα σύνορα της ΑΟΖ της Κύπρου με την ελληνική. Επίσης, η παρουσία λασποηφαιστείων στο Οικόπεδο 7 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ είναι έκδηλη της ύπαρξης υδρογονανθράκων στο υπέδαφος, καθώς τα αέρια που εκλύουν είναι πυρολυτικά, δηλαδή παρήχθησαν από τη διάσπαση του πετρελαίου.

Αντιστοίχως, παρατηρούνται περί τα 70 λασποηφαίστεια και περιμετρικά της Κρήτης, πράγμα που δημιουργεί αισιοδοξία. Ο κ. Κονοφάγος τόνισε όμως ότι το μέγεθος του κάθε κοιτάσματος δεν αναμένεται να είναι αντίστοιχο αυτών της ΝΑ Μεσογείου και για αυτό το λόγο η εκμετάλλευσή τους θα πρέπει να γίνει με πιο ανταγωνιστικά κίνητρα για τις εταιρείες που θα προσκληθούν να τα αναπτύξουν. Τέλος, ένα ακόμα ζήτημα με ενδιαφέρον για την Κρήτη είναι το λεγόμενο Οικόπεδο 0-6, στο οποίο διενήργησε έρευνες στο παρελθόν κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με ξένες εταιρείες και εντόπισε μεγάλους πετρελαιοπιθανούς στόχους στα σύνορα με την Λιβύη. Το καθεστώς του Καντάφι πάντως, έσπευσε το 2006 να δημοσιεύσει χάρτη στον οποίο συμπεριλάμβανε τόσο το Οικόπεδο αυτό, όσο και τη νήσο Γαύδο, ο οποίος αποσύρθηκε αργότερα. Αν μη τι άλλο, οι αντιδράσεις αυτές μας υπενθυμίζουν την σημασία της ανακήρυξης ΑΟΖ από την χώρα μας, η οποία κρίνεται πλέον επιβεβλημένη.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=52057

No comments: