Thursday 24 November 2011

Πρωτοχρονιάτικες αυξήσεις στο ρεύμα, σε δόσεις

Αυξήσεις στο ρεύμα και μάλιστα «σοβαρές» φέρνει το 2012, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη η απόφαση του ΥΠΕΚΑ να ικανοποιήσει το το σχετικό αίτημα της ΔΕΗ. Εκείνο που όπως όλα δείχνουν δε θα ικανοποιεί τη Χαλκοκονδύλη, θα είναι το ποσοστό των αυξήσεων, καθώς το ΥΠΕΚΑ φαίνεται να αμφισβητεί τα κοστολογικά στοιχεία της επιχείρησης και να βάζει πάγο στα σχέδια για αυξήσεις της τάξης του 20 και 30%. Από την άλλη πλευρά όμως, οι αυξήσεις σε καμία περίπτωση δε θα είναι μικρές, της τάξης του 2 και του 3%, με δεδομένες τις συνθήκες της αγοράς ηλεκτρισμού.

Τι έρχεται

Εκείνο λοιπόν που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι έρχονται αυξήσεις στο ανταγωνιστικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (κόστος ενέργειας) σε ποσοστό που μεσοσταθμικά φαίνεται ότι θα είναι διψήφιο και πάντως κάτω από το 20%. Η πλευρά του ΥΠΕΚΑ παρότι αναγνωρίζει ότι το κυριότερο πρόβλημα σήμερα για τα κοστοβαρή τιμολόγια, δεν εστιάζεται στις μεγάλες καταναλώσεις αλλά στις μικρές που αφορούν κυρίως στα μικρά νοικοκυριά και τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, θα επιδιώξει οι αυξήσεις να μην είναι υπέρογκες για αυτές τις κατηγορίες.

ΕΦΚ – Τέλος ΑΠΕ

Δεδομένη θα πρέπει επίσης να θεωρείται και η απόφαση για ανάκληση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή. Η λύση που προκρίνεται για το θέμα που καίει την αγορά είναι ο φόρος να αφαιρεθεί από την αρχή της αλυσίδας της αγοράς (παραγωγή) και να επιβληθεί στο τέλος (κατανάλωση) ώστε να μειωθεί το συνολικό κόστος για την αγορά. Με απλά λόγια, να φύγει ο φόρος από τους παραγωγούς, γιατί η αύξηση της ΟΤΣ λόγω του ΕΦΚ αυξάνει τα κόστη του συστήματος (με τις φουσκωμένες τιμές αποπληρώνονται λιγνίτες και εισαγωγές) και να επιβληθεί ΕΦΚ στους καταναλωτές. Εκεί βεβαίως υπάρχει ένα ζήτημα με τους βιομηχανικούς καταναλωτές που ήδη βρίσκονται στα πρόθυρα του κράχ. Εξάλλου από την 1η Ιανούαρίου αναμένεται να ισχύσει και η αύξηση του τέλους ΑΠΕ, η οποία πάντα θα βρίσκεται σε συνάρτηση με τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν από ρύπους καθώς και από το τέλος της ΕΡΤ, που ακόμη δε φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί ως ιδέα.

Αναδιοργάνωση

Οι αυξήσεις των τιμολογίων αφορούν κυρίως στην υποχρέωση του μνημονίου, οι λιανικές τιμές αντανακλούν το κόστος παραγωγής επιτρέποντας έτσι και σε άλλες εταιρείες να την ανταγωνιστούν στη λιανική (κάτι που για την ώρα είναι δύσκολο, αφού μόνο η ΔΕΗ έχει σήμερα πρόσβαση στο λιγνίτη). Παρ’ όλα αυτά τα ποσοστά των αυξήσεων θα είναι μικρότερα, εφόσον προχωρήσει και αποφέρει καρπούς η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι μόνο από τις μισθολογικές περικοπές η ΔΕΗ θα εξοικονομήσει περί τα 200 εκατ. ευρω. Θυμίζουμε τέλος μελέτη του 2008 επί διοίκησης Αθανασόπουλου, σύμφωνα με την οποία το κόστος της ΔΕΗ απέχει κατά 700 εκ. ευρώ το χρόνο (δεν αναφερόταν στα μισθολογικά) σε σχέση με τις βέλτιστες πρακτικές των αντίστοιχων εταιρειών της Ευρώπης, εννοώντας τον τρόπο λειτουργίας των ορυχείων, των μονάδων, του ΔΣ, κλπ.

Ρήτρα χονδρικής

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ εξετάζει να υιοθετήσει ακόμη και άμεσα την εισήγηση της ΡΑΕ για τη δημιουργία μηχανισμού αυτόματης 6μηνης αναπροσαρμογής των τιμολογίων, βάσει κόστους. Η ρήτρα αυτή έχει προταθεί από τη ΡΑΕ στο πλαίσιο της σταδιακής εφαρμογής τιμολογίων που θα είναι συνδεδεμένα με τη χονδρική, κάτι που προβλέπεται και από το μνημόνιο, να γίνει μέχρι το 2013.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/2356b8d2-fbd9-4b91-97c2-3c819dcc1fc7

No comments: