Thursday 17 November 2011

Σημαντική αύξηση των ενεργειακών δραστηριοτήτων στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου Μυτιληναίου

Συνεχίστηκε και το γ’ τρίμηνο η θετική πορεία των εργασιών του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, με αποτέλεσμα οι δείκτες να εμφανίζουν ήδη από τους πρώτους 9 μήνες του έτους ιστορικά υψηλά. Αναφορικά με τα συνολικά αποτελέσματα Εννεάμηνου επισημαίνονται, 1) η ισχυρή επίδοση της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ που συνεχίζει με γρήγορους ρυθμούς την εκτέλεση των έργων στο εξωτερικό, 2) η πρώτη σημαντική συνεισφορά του Τομέα Ενέργειας και 3) η σταθερή επίδοση του Τομέα Μεταλλουργίας.

Συγκεκριμένα για τον Όμιλο, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το Εννεάμηνο του 2011 διαμορφώθηκε στα €1.139 εκατ. έναντι των €732 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους, αύξηση 56% ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €164,6 εκατ. από €119,6 εκατ. το 2010. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €46,1 εκατ. έναντι €42,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2011, παρά την επιβάρυνση από το σημαντικά αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος, εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι στα παραπάνω μεγέθη για λόγους ορθής σύγκρισης, δεν συμπεριλαμβάνεται στον κύκλο εργασιών και στα αποτελέσματα προ φόρων του Εννεάμηνο του 2010 το μη επαναλαμβανόμενο έσοδο ύψους €32,4 εκατ., το οποίο αφορά στην προεξόφληση εσόδων έργων της θυγατρικής εταιρείας της ΜΕΤΚΑ, ΕΤΑΔΕ, η οποία πωλήθηκε τον Ιανουάριο του 2010 στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ. H αντίστοιχη επίπτωση στα καθαρά κέρδη του 2010 ανέρχεται σε €14,6 εκατ.

H λειτουργική κερδοφορία του Τομέα Ενέργειας αντιστοιχεί στο 13% της συνολικής κερδοφορίας του Ομίλου στο Εννεάμηνο και στο 26% στο Γ’ Τρίμηνο του 2011. Η επίδοση αυτή προήλθε από την εμπορική λειτουργία της μονάδας του Αγ. Νικολάου, καθώς και από τη συνεισφορά των υπό λειτουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μονάδα διαθέτει σημαντικό πλεονέκτημα, λόγω της υψηλής αποδοτικότητάς της, ενώ παράλληλα επωφελείται και από τη δυνατότητα που έχει ο Όμιλος για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε πολύ ανταγωνιστικούς όρους.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, ο Τομέας Ενέργειας αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά τα οικονομικά αποτελέσματα, καθώς θα ενισχυθεί περαιτέρω από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας της KORINTHOS POWER και της Συμπαραγωγής που βρίσκονται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία. Με τη λειτουργία των τριών θερμικών μονάδων συνολικής ισχύος 1.200MW, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του ενεργειακού επενδυτικού πλάνου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αύξηση του μεριδίου αγοράς και ισχυροποίηση της θέσης του Ομίλου στην εγχώρια αγορά ενέργειας, όπου πλέον καταλαμβάνει τη 2η θέση μετά τη ΔΕΗ.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=51870

No comments: