Tuesday 29 November 2011

Παπακωνσταντίνου: Μπορούμε να μεταφέρουμε το ισραηλινό αέριο στην Ε.Ε

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει το περιφερειακό κέντρο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από χώρες όπως το Ισραήλ σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ.Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Jerusalim Post, στα πλαίσια της επίσκεψής που πραγματοποίησε στη χώρα τη Δευτέρα.

«Προσπαθούμε να γίνει η Ελλάδα ο κόμβος διαμετακόμισης του φυσικού αερίου στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, είτε μέσω της Ιταλίας είτε μέσω των Βαλκανίων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ.Παπακωνσταντίνου.

Όπως σημείωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, η Ελλάδα και το Ισραήλ θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ, πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται και οι συζητήσεις για τη δυνατότητα να είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία θα μεταφέρει το ισραηλινό αέριο στην ΕΕ, τη στιγμή που "φουντώνουν" τα σενάρια για το πώς θα αξιοποιηθεί ο πλούτος πλούτος των υδρογονανθράκων που εντοπίστηκε στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Υπήρξε πολλή συζήτηση για την εξέταση της τεχνικής και οικονομικής σκοπιμότητας για μεταφορά ισταηλινού αερίου στην Ελλάδα», σημείωσε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας, παράλληλα, ότι την ίδια στιγμή υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με το πώς θα μεταφερθεί στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη από εξωτερικές πηγές όπως είναι η Κασπία Θάλασσα.

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, ο Γ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η συνεργασία με τη γειτονική Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, προκειμένου, για παράδειγμα, να μεταφέρει το φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα προς τη Βόρεια Ευρώπη.

Έρευνες στην Ελλάδα

Όσον αφορά τις σεισμικές έρευνες που δρομολογούνται στη χώρα μας ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι τα επιστημονικά στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι υπάρχουν αποθέματα αλλά τόνισε ότι αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι το πόσο μεγάλα είναι τα αποθέματα αυτά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα αποθέματα αυτά θα πρέπει να βοηθήσουν στη βελτίωση της ενεργειακής αυτάρκειας στην Ελλάδα κι επίσης να παράσχουν ευκαιρίες εξερεύνησης και σε κάποιες διεθνείς εταιρίες.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

«Το ενεργειακό μας μείγμα είναι λίγο σαν του Ισραήλ, το οποίο εξαρτάται κυρίως από παραδοσιακές πηγές ενέργειας, κυρίως από άνθρακα και φυσικό αέριο – όλο και περισσότερο. Αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει πολύ αποφασιστικές κινήσεις ώστε να αλλάξει το μείγμα και να κινηθούμε προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», σημείωσε ο Γ.Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στον τομέα των ΑΠΕ.

Όπως είπε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, αυτή τη στιγμή η αιολική ενέργεια είναι η βασική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στην Ελλάδα παρόλο που τα φωτοβολταϊκά έχουν την πιο γρήγορη ανάπτυξη.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε επίσης ότι από το 2009 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ έχει διπλασιαστεί σε όλη τη χώρα.

Τέλος, ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Helios”, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούσε να προσφέρει ευκαιρίες και στους Ισραηλινούς να λάβουν ηλιακή ενέργεια από την Ελλάδα.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/541a6a8a-5709-4aeb-b46d -7b43 827 6c11e

No comments: