Wednesday 16 November 2011

ΕΛΕΤΑΕΝ: Το Τέλος Α.Π.Ε. πρέπει να πάψει να επιδοτεί τα ορυκτά καύσιμα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα ο Π. Παπασταματίου, πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, στον «Επενδυτή», όπου μιλάει για την κατάσταση που υπάρχει στην αγορά των ΑΠΕ σήμερα. Παράλληλα, αναφέρεται στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και καταθέτει τις απόψεις του για το ειδικό τέλος ΑΠΕ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

«Οι γραμμές αυτές γράφονται το πρωί της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου, ενώ η Ελλάδα και η Ευρώπη αναμένουν την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα Κυβέρνηση. Είναι σαφές λοιπόν, ότι οι γραμμές αυτές δεν γράφονται εν κενώ. Υπάρχει ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον που καθορίζεται από την οικονομική και κοινωνική κρίση αλλά και από την ανάδειξη της πολιτικής υστέρησης της χώρας, εντός του οποίου εντάσσεται ή υποτάσσεται οποιαδήποτε άλλη συζήτηση.

Ο μοναδικός τρόπος να αρθρωθεί στοιχειωδώς αξιόπιστος λόγος αυτή τη στιγμή είναι η επιστράτευση της κοινής λογικής. Αυτής που έλειψε επί πολλά χρόνια από την κεντρική σκηνή της χώρας. Για αυτό ας ξεκινήσουμε από την αυτοκριτική παραδοχή ότι επί δεκαετίες οι δυνάμεις του εκσυγχρονισμού και της δουλειάς έχουν ηττηθεί κατά κράτος στην Ελλάδα ενώ αντίθετα, με ευθύνη της πολιτικής, έχουν κυριαρχήσει οι δυνάμεις του κρατισμού και της ήσσονος προσπάθειας.

Η πολιτική στον κλάδο της ενέργειας και ειδικότερα των Α.Π.Ε. αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα των συμπτωμάτων που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Όμως, ο κλάδος των Α.Π.Ε. έχει το προνόμιο να αποτελεί μία από τις ελάχιστες επιλογές για να ανακοπεί η οικονομική και κοινωνική απαξίωση που βιώνουμε. Για δύο λόγους: γιατί συγκεντρώνει δυναμικές επιχειρήσεις και υψηλό ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή μερικές από τις πιο υγιείς δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, και διότι παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες που μπορεί να φέρουν ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνικό πλεόνασμα.

Η Ανάπτυξη, μετά την κοινή λογική, είναι μονόδρομος σήμερα. Ανάπτυξη στον κλάδο της ενέργειας σημαίνει πάρα πολύ συγκεκριμένες επιλογές: Σημαίνει ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς, σημαίνει μαζική ανάπτυξη των Α.Π.Ε. και ιδιαίτερα της αιολικής ενέργειας, σημαίνει επενδυτική ασφάλεια και διαφάνεια κόστους για τον καταναλωτή. Πιο συγκεκριμένα:

1. Η πραγματική απελευθέρωση της ηλεκτρικής αγοράς θα οδηγήσει σε ανταγωνισμό καυσίμων και επιχειρήσεων. Αυτό θα αποκαλύψει το πραγματικό κόστος, προς όφελος του καταναλωτή και των ανταγωνιστικών μορφών ενέργειας όπως είναι η Αιολική Ενέργεια. Όμως, η απελευθέρωση περνάει μέσα από ριζική αναδιάρθρωση της δομής και των παικτών της αγοράς. Όποιο μοντέλο και αν επιλέξουμε, όσο η αγορά θα κυριαρχείται από έναν καθετοποιημένο δεσπόζoντα παίκτη, οι μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις είτε στην παραγωγή είτε στην εμπορία, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και βιώσιμα, με αποτέλεσμα είτε να κλείσουν είτε να πρέπει να αυξήσουν πολύ το κόστος για τον καταναλωτή. Αντίθετα, η ύπαρξη πολλών - σχεδόν ισοδύναμων- παικτών, με καθετοποιημένη διάρθρωση στην παραγωγή και την εμπορία, οδηγεί σε συμπίεση του κόστους προς όφελος του καταναλωτή. Μια τέτοια υγιής ανταγωνιστική αγορά με βιώσιμες επιχειρήσεις δημιουργεί ασφάλεια εσόδων. Αυτό ευνοεί τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

2. Απαιτούνται τιμολόγια που αντανακλούν το κόστος. Το αν σήμερα το πραγματικό κόστος δεν έχει ενσωματωθεί στα τιμολόγια, αυτό δεν σημαίνει ότι το κόστος αυτό δεν πληρώνεται. Κάποιος το πληρώνει. Για παράδειγμα, αν ο λιγνίτης δεν χρεώνεται, αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό και επομένως βάρος για τον φορολογούμενο.

3. Αποτέλεσμα της ατελούς απελευθέρωσης και της αδιαφάνειας των τιμολογίων είναι ότι οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού απαιτούν διοικητική διασφάλιση των εσόδων τους. Έτσι έχουμε φτιάξει μια υπερ-ρυθμισμένη αγορά, με την έννοια ότι τα έσοδα των συμβατικών παραγωγών δεν προέρχονται από τον ανταγωνισμό αλλά από διοικητικούς μηχανισμούς που εγγυώνται το ύψος τους (όπως ο μηχανισμός διαθεσιμότητας ισχύος και ο μηχανισμός μεταβλητού κόστους και διάφορες άλλες ρυθμίσεις στην χονδρεμπορική αγορά). Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι μηχανισμοί, οι επιχειρήσεις θα έκλιναν.

4. Εδώ υπεισέρχεται η απίθανη ιστορία του Ειδικού Τέλους Α.Π.Ε. Το Τέλος αυτό σχεδιάσθηκε πριν 12 χρόνια για να απεικονίζει το πρόσθετο κόστος που υποτίθεται ότι δημιουργούν οι Α.Π.Ε. σε σχέση με τις συμβατικές μορφές ενέργειας.Tο κόστος στον καταναλωτή για την ενέργεια από ένα αιολικό πάρκο είναι 87,85 €/ΜWh. Σήμερα το κόστος παραγωγής από ένα σταθμό φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου ξεπερνά τα 90 €/ΜWh. Το σύνολο της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι συμβατικοί σταθμοί ορυκτών καυσίμων προέρχεται από την χονδρεμπορική αγορά (Οριακή Τιμή Συστήματος - ΟΤΣ) και από διάφορους διοικητικούς μηχανισμούς εκτός αγοράς. Ο νόμος προβλέπει ότι για να βρούμε το πρόσθετο κόστος των Α.Π.Ε. αφαιρούμε από την τιμή τους (87,85 €/ΜWh για τα αιολικά) μόνο την ΟΤΣ και όχι το σύνολο της αποζημίωσης που θα λάμβανε η συμβατική ενέργεια αν δεν υπήρχαν οι Α.Π.Ε. Έτσι εμφανίζεται η ανάγκη για τεχνητή αύξηση του Ειδικού Τέλους. Τα προηγούμενα χρόνια αυτή η υπερτίμηση ήταν 50%-60% σύμφωνα με τις μελέτες του ΕΜΠ και του ΙΟΒΕ και αντιστοιχεί σε 110 – 120 εκατομμύρια Ευρώ για την προηγούμενη διετία. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Επιδότησαν το κόστος του ρεύματος που φυσικά προέρχεται από όλες τις μορφές ενέργειας. Δηλαδή ουσιαστικά επιδότησαν τα ορυκτά καύσιμα. Και επειδή το ύψος του Ειδικού Τέλους δεν αναπροσαρμόστηκε ή και μειώθηκε για μικροπολιτικούς λόγους, αυτά τα λεφτά έλειψαν από το ΔΕΣΜΗΕ ο οποίος έχει τώρα έλλειμα. Αν αυτή η κρυφή επιδότηση είχε παραμείνει στο λογαριασμό των Α.Π.Ε. που διατηρεί ο ΔΕΣΜΗΕ, ο τελευταίος δεν θα είχε έλλειμα. Το έλλειμα υπονομεύει τον ΔΕΣΜΗΕ, τις διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα του ηλεκτρισμού, τις Α.Π.Ε., τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τελικά τον ίδιο τον καταναλωτή.

Το ανωτέρω είναι ένα παράδειγμα του πώς η έλλειψη κοινής λογικής οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο όπου τελικά όλοι χάνουν. Δείχνει επίσης ότι η μαζική ανάπτυξη των Α.Π.Ε. είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ανταγωνισμό και την απελευθέρωση. Χωρίς απελευθέρωση, διαφάνεια κόστους και βιώσιμες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού ο καταναλωτής θα επιβαρυνθεί πάρα πολύ για το ρεύμα συνολικά, αλλά μόνο οι Α.Π.Ε. θα δυσφημιστούν διότι μέσω του Ειδικού Τέλους επιδοτούν το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων λιανικής.

Στη δύσκολη νέα εποχή που ξεκινά για την Ελλάδα ας προτάξουμε την κοινή λογική και την πολύ δουλειά. Το κοινωνικό κράτος, οι μισθοί και οι συντάξεις δεν μπορεί να περικοπούν άλλο. Η ανάπτυξη δημιουργεί έσοδα για το κράτος και την κοινωνία. Η αιολική ενέργεια είναι μια από τις λίγες επιλογές για αυτή την ανάπτυξη».


http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/aiolika/eletaen-to-telos-a.p.e.-prepei-na-papsei-na-epid otei-ta-orikta-kaisima.html

No comments: