Wednesday 16 November 2011

Δραματική επιστολή δέκα φορέων ΑΠΕ για το ταμειακό πρόβλημα του ΔΕΣΜΗΕ

Έκκληση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της ταμειακής επάρκειας του ΔΕΣΜΗΕ καθώς απειλείται η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος , απευθύνουν, με επιστολή τους, την οποία κοινοποίησαν επίσης στον πρωθυπουργό, οι δέκα φορείς που εκπροσωπούν το χώρο των ΑΠΕ και της Συμπαραγωγής.

Με την επιστολή τους οι δέκα φορείς τάσσονται εναντίον της άδικης αύξησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος (βλέπε υπέρογκη αύξηση στο τέλος ΑΠΕ) που θα προκύψει υποχρεωτικά εάν δεν ληφθούν μέτρα που να καλύπτουν τα ελλείμματα του ΔΕΣΜΗΕ. Ζητούν δε την ποσοτικοποίηση και εφαρμογή μέτρων βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα που έχει προτείνει η ΡΑΕ, όπως την αξιοποίηση του τέλους ΕΡΤ σύμφωνα με το νόμο 3851/2010, των αδιάθετων ρύπων, της επιστροφής ΦΠΑ κ.λπ..

Την επιστολή υπογράφουν: Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), Ελληνικός Σύνδεσμος Βιοαερίου, Ελληνική Εταιρεία Βιομάζας (ΕΛΛΕΒΙΟΜ), Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), Ελληνικός Σύνδεσμος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ), Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών (ΕΣΜΥΕ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ), Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΒΦΩ), Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).

Ολόκληρη η επιστολή – έκκληση των δέκα φορέων έχει ως εξής:

«Στον καταιγισμό των πολιτικών εξελίξεων και τις πολύ σημαντικές αποφάσεις που καλείται να λάβει η πολιτική ηγεσία για το μέλλον της χώρας, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο δραματικής σημασίας ζήτημα της ταμειακής επάρκειας και ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ, για το οποίο αν δεν ληφθεί άμεσα δράση θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις για την οικονομία της χώρας, αλλά και για την ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.

Δεδομένου του μείζονος προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ που απειλεί το σύνολο της χρηματοδότησης της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας, απαιτείται άμεση πολιτική παρέμβαση με την οποία το υπουργείο οφείλει να διασφαλίσει την ταμειακή επάρκεια του ΔΕΣΜΗΕ. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να αυξηθούν αδίκως οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών.

Υπενθυμίζουμε ότι η ταμειακή επάρκεια του ΔΕΣΜΗΕ μπορεί να διασφαλιστεί βραχυπρόθεσμα με την εφαρμογή μέτρων από αυτά που έχει προτείνει η ΡΑΕ, τα οποία απαιτούν περισσότερο πολιτικό χρόνο για να τεθούν σε ισχύ. Απαιτείται η άμεση ποσοτικοποίηση των μέτρων αυτών (τέλος ΕΡΤ σύμφωνα με το νόμο 3851/2010, αδιάθετοι ρύποι, επιστροφές ΦΠΑ κ.λπ.).

Εκφράζουμε την πεποίθηση ότι αντιλαμβάνεστε το κρίσιμο της υπόθεσης και ότι θα λάβετε άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Στη δύσκολη αυτή προσπάθεια θα μας βρείτε αρωγούς και συμπαραστάτες και ζητάμε άμεσα μια συνάντηση μαζί σας».

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις προτάσεις που θέλουν να θέσουν οι φορείς των ΑΠΕ στον υπουργό κατά τη συνάντηση που ζητούν μαζί του, είναι να περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2012 το κατάλληλο ποσό ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ. Οι φορείς θα ζητήσουν επίσης από τον κ. Παπακωνσταντίνου την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού αλλά και την μετονομασία του ειδικού τέλους ΑΠΕ σε «τέλος κλιματικής αλλαγής» ή κάτι σχετικό, ώστε να μην παραπλανάται ο καταναλωτής και να μην δυσανασχετεί αδίκως εναντίον των ΑΠΕ.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/d4416d0f-70ce-42b1-a374-e145c78de7d3

No comments: