Tuesday 29 November 2011

Βιοκλιματικό πάρκο σχεδιάζεται στην Κατερίνη

Ένα βιοκλιματικό γραμμικό πάρκο, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, που θα συμβάλει αισθητικά αλλά και ποιοτικά στη θερμική άνεση των κατοίκων, οραματίζεται να δημιουργήσει η δημοτική αρχή της Κατερίνης.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 5,7 εκατομμυρίων ευρώ που κατατίθεται προς έγκριση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007 - 2013» απ’ όπου αναμένεται να χρηματοδοτηθεί. Οι σχετικές μελέτες εγκρίθηκαν και παραλήφθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης στην τελευταία του συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τις μελέτες, το έργο θα περιλαμβάνει τη μετατροπή της οδού 19ης Μαΐου, από δρόμο κυκλοφορίας αυτοκινήτου σε πάρκο, πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο. Η ασφαλτοστρωμένη οδός θα γίνει χώρος πρασίνου, θα δημιουργηθεί ένα τεχνητό κανάλι νερού και η διέλευση των πεζών θα πραγματοποιείται από 14 πεζογέφυρες κατά μήκος του τεχνητού ποταμού, ενώ για την κίνηση των οχημάτων προτείνονται εφτά γέφυρες που θα συνδέουν την κυκλοφορία.

Στην περιοχή ανάπλασης θα φυτευτούν 1.647 δέντρα, ενώ η θέση και το είδος των φυτών επιλέχτηκαν με γνώμονα τη σκίαση και την προστασία ή την ενίσχυση των ανέμων, ανάλογα με τις εποχές. Σημειώνεται πως με τις προτεινόμενες εργασίες, σε μία έκταση 71,5 στρεμμάτων, αναμένεται να επιτευχθεί μείωση της θερμοκρασίας κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/eksoikonomisi-energeias/bioklimatiko-parko-sxediazetai-stin-katerini.html

No comments: