Thursday 3 November 2011

Έπεσαν οι υπογραφές για ενεργειακή συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ

Στην υπογραφή τριών συμφωνιών και ενός μνημονίου συνεργασίας προχώρησαν Κύπρος και Ισραήλ στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο του Προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

Η πρώτη συμφωνία υπεγράφη από την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου και τον Ισραηλινό Υπουργό Εθνικής Υποδομής Uzi Landau και αφορά συνεργασία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης.

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ επεσήμανε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου με χρήσιμο και ειρηνικό τρόπο και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ότι ο εντοπισμός φυσικού αερίου πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο προς όφελος όλων των κατοίκων της περιοχής.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο ανοίγουν νέους τομείς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων τα οποία έχουν ήδη επιβεβαιωθεί για το Ισραήλ και εκείνα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, για τα οποία αναμένεται επιβεβαίωση, πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ευημερία των λαών των δύο χωρών και την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.

Εκτός από τον τομέα της ενέργεας, υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ για διακρατική συνεργασία και στον τομέα της βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης, από τον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία και τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο Michael Harari.

Παράλληλα, συμφωνία υπεγράφη και για συνεργασία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών της τεχνολογίας της πληροφορικής, από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Αλέκο Μιχαηλίδη και τον Πρέσβη του Ισραήλ.

Επίσης, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Αρχή Αρχαιοτήτων του κράτους του Ισραήλ, από τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρία Χατζηκωστή και το Γενικό Διευθυντή της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ Shuka Dorfmann.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/822d08f7-f143-4ebf-88e7-ae5ab250698d

No comments: