Thursday 17 November 2011

Φυσικό αεριο και Κυπριακό πολιτειακό μόρφωμα

Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται 28 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους μαζί με τη εισβολή του 1974 και τις φθοροποιές διακοινοτικές συνομιλίες αποτελούν τα όπλα της Άγκυρας για την αποδυνάμωση και υπονόμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απονομιμοποίηση και διάλυση του κυπριακού πολιτειακού μορφώματος αποτελεί την διαχρονική τουρκική στρατηγική στοχοθεσία ( βλέπε παλαιότερη ανάρτηση του γράφοντος). Τελευταίο επεισόδιο στην αμφισβήτηση της υπόστασης του κυπριακού κράτους από την Τουρκία, είναι οι οργιλές αντιδράσεις της τελευταίας εναντίον της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι απειλές, όπως πάντα, συνοδεύονται από άρνηση αποδοχής του κυπριακού κράτους, όπως έκανε εμφανές ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στις κατεχόμενες περιοχές για την 37η επέτειο της εισβολής τον περασμένο Ιούλιο ( ‘δεν υπάρχει χώρα που λέγεται Κύπρος, αλλά διοίκηση Κυπρορωμιών και Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου ’).

Η τουρκική θέση για ακύρωση και διακοπή της διαδικασίας εκμετάλλυεσης, στοχεύει, πρωτίστως να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει διμερείς συμφωνίες με το επιχείρημα ότι στις εν λόγω διαπραγματεύσεις και γενικότερα στην διοίκηση του κράτους δεν συμμετέχουν οι Τουρκοκύπριοι. Άνευ της κατοχύρωσης της συνεταιρικής φύσης του κυπριακού κράτους και της συνεπαγόμενης ίσης συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στην διοίκηση της χώρας, η Τουρκία θα συνεχίζει να αμφισβητεί την εξουσία, τη νομική υπόσταση αλλά και τις διεθνείς νομικές πράξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η τακτική, φυσικά, έρχεται σε ευθεία αντίθεση, με την επιμονή της Άγκυρας για την αναγνώριση του ψευδοκράτους από την διεθνή κοινότητα και την ‘ύπαρξη δύο κρατών’ στην Κύπρο. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, η ‘ΤΔΒΚ’ ως ‘ ανεξάρτητο κράτος’ δεν έχει δικαίωμα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας νοτίως της νήσου.

Η Τουρκία, ανάλογα με τις συνθήκες, χρησιμοποιεί εναλλάξ αφενός, την συνεταιρική φύση της Κυπριακής Δημοκρατίας τονίζοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αφετέρου την ύπαρξη της ανεξάρτητης ‘ΤΔΒΚ’, η επίκληση της οποίας αναιρεί το συνεταιρικό κράτος όπως το επικαλούνται οι Τουρκοκύπριοι.

Αυτό το οποίο φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα την τουρκική κυβέρνηση είναι η καθολική αποδοχή εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί με όποιο τρόπο θεωρεί πρόσφορο τον ορυκτό της πλούτου. Αυτήν ακριβώς την αποδοχή νομιμοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την διεθνή κοινότητα εκνευρίζει η Άγκυρα.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Λευκωσία αφ’ης στιγμής αποφάσισε την έναρξη των γεωτρήσεων, δεν μπορεί να υπαναχωρήσει και να σταματήσει την διαδικασία. Η διεξαγωγή των γεωτρήσεων άπτεται πλέον, του αποκλειστικού προνομίου της Λευκωσίας να λαμβάνει αποφάσεις για ότι αφορά την επικράτεια της. Η έναρξη των γεωτρήσεων, έστω υπό το βάρος των τουρκικών απειλών και ανεξάρτητα από το οικονομικό όφελος, αποτελεί απόδειξη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει την εξουσία, και αναγνωρίζεται διεθνώς ότι έχει τέτοια εξουσία, να αποφασίζει για την όποια εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στην ΑΟΖ δικαιοδοσίας της, ως ο αποκλειστικός φορέας εξουσίας στην κυπριακή επικράτεια ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το αποσχιστικό εξάμβλωμα των κατεχομένων και παράλληλα την τουρκική επιχειρηματολογία περί συνεταιρικής φύσης του κυπριακού κράτους.

Η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, στη δραστηριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών, είναι χαρακτηριστική της νοοτροπίας με την οποία η Άγκυρα προσεγγίζει τις διακρατικές σχέσεις. Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε ‘τρέλα’ την εν λόγω δραστηριότητα, η οποία, ισχυρίστηκε αποτελεί πλήγμα στις διαπραγματεύσεις για επανένωση της Κύπρου.

Εδώ, πρέπει να σταθούμε λίγο και να επιδείξουμε κατανόηση για τις συνεχείς απειλές και ισχυρισμούς της Τουρκίας. Είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο για μια χώρα όπως η Τουρκία, οι ηγέτες της οποίας δεν έχουν δείξει διαχρονικά τον παραμικρό σεβασμό για το διεθνές δίκαιο, όπου στο κράτος ειδικά - αλλά και στην κοινωνία γενικότερα- έχουν επικρατήσει αυταρχικές, φασίζουσες νοοτροπίες, να δεχθεί πως μια ημικατεχόμενη χώρα με σημαντικά οικονομικά προβλήματα αποπειράται να εκμεταλλευτεί τον φυσικό της πλούτο αψηφώντας τη μεγάλη Τουρκική Δημοκρατία…

Η εκμετάλλευση του κυπριακού ορυκτού πλούτου από τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση, αποτελεί απτή απόδειξη ότι η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή δεν επιτέλεσαν τον στόχο τους. Ο συμβολισμός δε, μιας ημικατεχόμενης Κύπρου να ασκεί κουτσά-στραβά την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέρει ακυρώνει την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό, διατρανώνοντας το μονοπώλιο νομιμότητας της κυπριακής κυβέρνησης ως της μόνης διεθνώς αναγνωρισμένης εξουσίας σε ολόκληρη την κυπριακή νήσο.

(από infognomonpolitics.blogspot.com, 16/11/2011)

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=51865

No comments: