Thursday 10 November 2011

Ανοιχτός ο δρόμος για ΕΠΑ με ιδιωτική πλειοψηφία – σε ποιες πόλεις πάει αέριο

Όπως είχε ήδη προδιαγράψει ο ενεργειακός νόμος 4001, η χθεσινή υπουργική απόφαση για τις τρεις νέες ΕΠΑ, αλλάζει το ισχύον καθεστώς και ανοίγει το δρόμο ώστε στους διαγωνισμούς που θα διενεργηθούν η ΔΕΠΑ να παραχωρήσει πλειοψηφικό ποσοστό.

Όπως αναφέρει λοιπόν η υπουργική απόφαση που υπεγράφη εσπευσμένα χθες 9 Νοεμβρίου, προκειμένου να «προλάβει» τις πολιτικές εξελίξεις που ίσως μπλόκαραν τους διαγωνισμούς για απροσδιόριστο διάστημα, η ΔΕΠΑ θα προκηρύξει και θα διενεργήσει διεθνείς διαγωνισμούς για την ανάδειξη ιδιωτών επενδυτών που θα συμμετάσχουν με ποσοστό τουλάχιστον 35% στο μετοχικό κεφάλαιο των νέων ΕΠΑ σε Στερεά / Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία/ Θράκη.

Μέχρι σήμερα, στις τρεις υφιστάμενες ΕΠΑ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, η ΔΕΠΑ διατηρεί την πλειοψηφία του 51%, έχοντας ωστόσο παραχωρήσει το μάνατζμεντ.

Το δρόμο για την παρουσία ιδιωτών με πλειοψηφικό ποσοστό στις νέες ΕΠΑ άνοιξε ο νόμος 4001 που αποσύρει την πρόβλεψη παλαιότερης ρύθμισης (ν.2364/ 1995) που έθετε πλαφόν 49% στο υπό παραχώρηση ποσοστό των νέων εταιρειών στον ιδιώτη επενδυτή.

Τι περιμένει η ΔΕΠΑ

Ο διαγωνισμός σύμφωνα με πληροφορίες θα βγει στον αέρα μέσα στον επόμενο μήνα. Το επενδυτικό πρόγραμμα θα έχει συνολική αξία κοντά στα 156 εκατ. ευρώ και με την υλοποίησή του το φυσικό αέριο θα φτάσει σε σημαντικό αριθμό πόλεων: Στην Στερεά , σε Λαμία, Θήβα, Λειβαδιά, Οινόφυτα και Χαλκίδα. Στην Κ. Μακεδονία σε Κιλκίς, Σέρρες, Πλατύ Ημαθίας, Βέροια, Νάουσα, Κατερίνη, Έδεσσα, Γιαννιτσά και στην Αν. Μακεδονία Θράκη σε Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη. Θα δημιουργηθούν συνολικά 455 έως 570 νέες θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά της ΔΕΠΑ πάντως οι διαγωνισμοί αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εκτιμάται ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις να εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές, σε κάθε μια εταιρεία για διαφορετικούς λόγους. Για παράδειγμα, στην ΕΠΑ Στερεάς / Εύβοιας, το σημαντικό «χαρτί» είναι η ύπαρξη σημαντικού αριθμού μεγάλων πελατών, δηλαδή βιομηχανιών, με μετρήσιμες καταναλώσεις. Η διείσδυση του αερίου μπορεί να αποτελέσει win – win κατάσταση, με τις βιομηχανίες να εξασφαλίζουν πιο ανταγωνιστικό και φθηνό καύσιμο, και την ΕΠΑ θα έχει διασφαλισμένες πωλήσεις. Όπως μετρήσιμος αριθμός βιομηχανικών πελατών υπάρχει στις δύο ΕΠΑ στη Β. Ελλάδα. Εκεί όμως υπάρχει το επιπλέον χαρακτηριστικό των καιρικών συνθηκών που διασφαλίζει μεγαλύτερες οικιακές καταναλώσεις, άρα και κέρδη για τις εκεί εταιρείες αερίου.

2 νέες ΕΠΑ και επεκτάσεις

Μετά τους τρεις πρώτους διαγωνισμούς αναμένεται να ακολουθήσουν οι ΕΠΑ σε Δ. Μακεδονία, Ήπειρο (εφόσον περάσει ο ITGI) και Πελοπόννησο. Παράλληλα με τις επεκτάσεις του δικτύου μέσω των ΕΠΑ η ΔΕΠΑ έχει παραγγείλει μελέτη, η οποία ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα, για την αποκεντρωμένη χρήση του φυσικού αερίου. Η μελέτη εξετάζει τις δυνατότητες διείσδυσης του φυσικού αερίου σε περιοχές όπου τα χρηματοοικονομικά κριτήρια δεν επιτρέπουν επενδύσεις επέκτασης του δικτύου. Η μελέτη θα καταθέτει προτάσεις για τη διείσδυση του καυσίμου, μέσω εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς οδικώς ή θαλάσσια υπό τη μορφή LNG ή CNG. Έτσι θα καταστεί εφικτή η επέκταση και σε νέες περιοχές χωρίς να απαιτείται η κατασκευή αγωγού με υψηλό και ασύμφορο κόστος.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/c8c104b9-df80-4494-ac7a-a834b293e8a1

No comments: