Thursday 17 November 2011

Bloomberg: Ανταγωνιστικά από το 2016 τα χερσαία αιολικά

Το κόστος του ηλεκτρισμού που παράγουν οι ανεμογεννήτριες στην ξηρά θα μειωθεί κατά 12% μέσα στην επόμενη πενταετία, χάρη στον φθηνότερο εξοπλισμό και στη βελτίωση της απόδοσης, όπως υποστηρίζει η Bloomberg New Energy Finance σε έρευνά της. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι πολλά αιολικά πάρκα θα είναι σε θέση να παράγουν ενέργεια σε κόστος ανταγωνιστικό ως προς αυτό των ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η παραγωγή ανεμογεννητριών επιτυγχάνει μείωση κόστους 7% για κάθε διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος διεθνώς. Είναι άλλωστε έκδηλο ότι η μέση τιμή των συστημάτων έχει πέσει από τα 2 εκατ. ευρώ ανά μεγαβατώρα το 1984 σε 880.000 ευρώ φέτος, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς ήταν τότε 0,3 γιγαβάτ και σήμερα είναι 240 γιγαβάτ.

Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι ότι παράλληλα με τη μείωση του κόστους προχωρά η βελτίωση της απόδοσης της μέσης ανεμογεννήτριας, ή πιο συγκεκριμένα η πραγματική της απόδοση σε σχέση με την ονομαστική. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με την έρευνα, στην στροφή προς μεγαλύτερα συστήματα, στην καλύτερη αεροδυναμική, καθώς και στα ηλεκτρικά τους μέρη. Το αποτέλεσμα είναι μια βελτίωση 13% στις τελευταίες δεκαετίες.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί μείωση στο κόστος συντήρησης ενός αιολικού πάρκου, από 50 ευρώ ανά μεγαβάτ τη δεκαετία του 1980 σε 11 ευρώ ανά μεγαβάτ σήμερα, λόγω της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας που έχουν αποκτήσει τα στελέχη του κλάδου των αιολικών. Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, ένα μεγαβάτ αιολικών στην ξηρά σήμερα αναμένεται να παράγει περί τις 2.900 μεγαβατώρες ετησίως.

Η Bloomberg τονίζει ότι ήδη σήμερα, τα αιολικά βρίσκονται λίγο πίσω από τις συμβατικές μορφές παραγωγής ηλεκτρισμού. Αν όμως στην περίπτωση του λιγνίτη και του φυσικού αερίου συνυπολογίσουμε το κόστος των ρύπων που εκλύουν, τότε τα αιολικά ήδη τα έχουν ξεπεράσει στην αγορά.

Τέλος, λόγω του ανταγωνισμού που παρατηρείται στην παγκόσμια αγορά αιολικών, οι τιμές των ανεμογεννητριών αναμένεται να πέσουν στα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, προβλέπεται να επικρατήσουν τα μεγαλύτερα συστήματα, τα οποία μπορούν να παράγουν περισσότερη ενέργεια ακόμα και σε περιοχές με λιγότερο άνεμο. Έτσι, ως το 2016, οι τιμές θα είναι 800.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα χερσαία αιολικά.

Ο Τζάστιν Γου, επικεφαλής αναλυτής της Bloomberg New Energy Finance, τόνισε τα εξής:
«Η ιδέα ότι η αιολική ενέργεια είναι φιλική προς το περιβάλλον, αλλά ακριβή, είναι ξεπερασμένη στις καλές τοποθεσίες, όπου η παραγωγή είναι ήδη σήμερα ανταγωνιστική με τα ορυκτά καύσιμα. Ο Τύπος αντιδρά στην πρόσφατη μείωση των τιμών στα φωτοβολταϊκά, σαν να είναι ζήτημα υπερπροσφοράς ή ένας εμπορικός πόλεμος. Αυτό αποκρύπτει ότι πραγματικά συμβαίνει: Μια μακρόχρονη, σταθερή μείωση στο κόστος της πράσινης ενέργειας, μέσα από δεκαετίες δουλειάς δεκάδων χιλιάδων ερευνητών, επιστημόνων και μηχανικών. Αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει: Στα επόμενα χρόνια, ο κόσμος θα δει ότι τα αιολικά θα είναι φθηνότερα από το αέριο και τα φωτοβολταϊκά φθηνότερα στις ώρες αιχμής».

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/aiolika/Bloomberg-antagonistika-apo-to-2016-ta-xersaia-aiolika.html

No comments: