Wednesday 23 November 2011

Μετά το Desertech, το Ελληνικό «Islandtech»

Τη στιγμή που έχει πάρει μπρος το σχέδιο για την μετατροπή του Άγιου Ευστρατίου σε «ενεργειακό νησί», δρομολογείται αντίστοιχο πρόγραμμα και για τα Θύμαινα και τους Φούρνους, νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα οποία προορίζονται να «ντυθούν» με φωτοβολταϊκά και άλλες πράσινες τεχνολογίες. Με τον τρόπο αυτό, δεν αποκλείεται μέσα σε λίγα χρόνια το Αιγαίο να αποκτήσει το δικό του σχέδιο Desertech, που θα μπορούσε να ονομαστεί με μια δόση υπερβολής «Islandtech».

Σχετική μελέτη διεξήχθη πρόσφατα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι έκριναν ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες στο συγκεκριμένο σύμπλεγμα που αποτελείται από ένα σύνολο 25 νησιών. Στα πλαίσια της έρευνας, αναλύθηκαν οι ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων, έτσι ώστε να καλυφθούν με τρόπο αειφόρο και φιλικό προς το περιβάλλον της περιοχής. Επίσης, στο όραμα περιλαμβάνεται και η διαχείριση των αποβλήτων, καθώς και βιολογικός καθαρισμός με μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση. Πρόκειται δηλαδή για ένα συνολικό «πακέτο» που μαζί με τα φωτοβολταϊκά θα προσφέρει υψηλή αυτονομία και ποιότητα ζωής στα νησιά μας.

Ανάμεσα στις προτάσεις που ξεχωρίζουν, ανήκει και η χρήση συγκεκριμένων φυτών για τον καθαρισμό των λυμάτων, στα πλαίσια μιας διαδικασίας που δεν απαιτεί παρά ελάχιστη ενέργεια. Επίσης, περιλαμβάνεται η δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης που θα λειτουργεί με τη βοήθεια του ανέμου.

Από την πλευρά της, η τοπική κοινωνία υποστηρίζει τις προτάσεις των ερευνητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο δήμαρχος Φούρνων, Γ. Μαρούσης τόνισε σχετικά ότι χρειάζονται λύσεις με χαμηλό κόστος και ότι είναι απαραίτητη η διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/meta-to-Desertech-to-elliniko-Islan dtec h.ht ml

No comments: