Wednesday 9 November 2011

Eνδιαφέρον της Motor Oil για το 51% της ΕΠΑ

Για πλειοψηφική συμμετοχή στην Εταιρεία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής, σε περίπτωση που η ΔΕΠΑ αποφασίσει να πουλήσει το 51% των μετοχών ενδιαφέρεται ο όμιλος της Motor Oil σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Πέτρο Τζαννετάκη.

Ο κ. Τζαννετάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με δημοσιογράφους πρόσθεσε ότι ο όμιλος παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις εταιρειών του ενεργειακού τομέα, όπως η ΔΕΠΑ και τα ΕΛ.ΠΕ., αφήνοντας, όμως, να εννοηθεί ότι δύσκολα θα μπορούσε να εκδηλώσει ενδιαφέρον εξαγοράς.

Σχετικά με την ΕΠΑ Αττικής, στην οποία η Shell κατέχει το 49% και το μάνατζμεντ, ο κ. Τζαννετάκης δήλωσε πως η απόκτηση της εταιρείας θα δημιουργούσε, πέρα των άλλων, και συνέργειες με το δίκτυο πρατηρίων του ομίλου, ειδικά όταν θα αρχίσει η τροφοδοσία αυτοκινήτων με φυσικό αέριο. Διευκρίνισε, πάντως, ότι ο όμιλος δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για τις νέες ΕΠΑ στη Βόρειο και τη Στερεά Ελλάδα. Ας σημειωθεί ότι η Μοtor Oil έχει αγοράσει το δίκτυο πρατηρίων της Shell στην Ελλάδα, όμως το 49% της ΕΠΑ Αττικής, ανήκει σε εταιρεία του διεθνούς ομίλου Shell.

Επισήμως στην ατζέντα δεν έχει τεθεί η πώληση των μεριδίων 51% που έχει η ΔΕΠΑ στις 3 υφιστάμενες ΕΠΑ, όμως πριν δύο εβδομάδες, δημοσιοποιήθηκε σχετική πρόταση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). Αναφερόμενος στην πτώση στην αγορά καυσίμων είπε ότι η υποχώρηση έχει φθάσει στο 20% σε σχέση με το 2009 και τόνισε ότι η κάμψη συνεχίζεται, καθώς η αγορά δεν εμφάνισε τάσεις σταθεροποίησης ούτε και μετά τον Ιούλιο, που η σύγκριση γίνεται με στοιχεία του Ιουλίου 2010, όταν είχαν ήδη επιβληθεί οι νέοι φόροι. Στην αγορά λιανικής πάντως, όπως διαμορφώνεται από τις πωλήσεις των πρατηρίων Shell, Avin και Cyclon, που ανήκουν στον όμιλο, το μερίδιό του αυξήθηκε κατά 1%, σε ποσοστό πάνω από το 28%.

Aς σημειωθεί ότι το 70% των πωλήσεων των διυλιστηρίων της Motor Oil αφορούν σε εξαγωγές, πράγμα που αντανακλά στα θετικά αποτέλεσματα του ομίλου παρά την κρίση.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/c481f8a4-13d7-4daa-82c6-cc8d2886e1cb

No comments: