Monday 21 November 2011

Greenpeace: «αναξιόπιστος ο Παπακωνσταντίνου, ευτελίζει το Κοινοβούλιο»

Μύδρους κατά του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, εξαπολύει η Greenpeace με αφορμή την περιβαλλοντική πολιτική που ακολουθείται επί των ημερών του.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΜΚΟ αναφέρει τα εξής:

«H παράλυση συνεχίζεται. Την ώρα που η χώρα διάγει την πλέον κρίσιμη και ασταθή πολιτική και οικονομική περίοδο της μεταπολιτευτικής ιστορίας της, ο Υπουργός ΠΕΚΑ , ευτελίζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και καταστρατηγεί κάθε έννοια διαβούλευσης και συμμετοχικής δημοκρατίας.

Οι πρόσφατες αιφνιδιαστικές πρωτοβουλίες του Υπουργού, ορισμένες εκ των οποίων λίγες ώρες πριν την παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης, εκτός από τους προφανείς κινδύνους που κρύβουν για το περιβάλλον και την υγεία, επιτείνουν την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, προκαλούν το κοινό αίσθημα και τελικά υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Ειδικότερα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ κατά το πρόσφατο παρελθόν ανέλαβε τις παρακάτω προκλητικές και κοντόφθαλμες πολιτικές πρωτοβουλίες, εμπαίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τους ίδιους τους συναδέλφους του:

*Παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, αποφάσισε με τροπολογία που ‘πέρασε νύχτα’ την άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

*Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής νομιμοποίησε επί της ουσίας την τακτοποίηση αυθαιρέτων εντός παραδοσιακών οικισμών, παρά την ψήφιση νόμου που προέβλεπε το αντίθετο λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

*Αγνοώντας πλήρως τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, εξέδωσε Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες.

Η Greenpeace υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Αύγουστο και ενώ είχε ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε περάσει διάταξη την τελευταία στιγμή, η οποία στην ουσία χρησιμοποιεί το Τέλος ΑΠΕ για τη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων (μονάδων συμπαραγωγής).

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει χάσει πλέον κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Οφείλει να σταματήσει τώρα τον εμπαιγμό της ελληνικής κοινωνίας και να δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις και τα κίνητρά του. Είναι χρέος της μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας να εξασφαλίσει ότι το περιβάλλον και η δημόσια υγεία δεν θα είναι τα θύματα στο όνομα κοντόφθαλμων και παράλογων επιλογών που αντί να προάγουν την ανάπτυξη, στην ουσία βαθαίνουν την κρίση και υποθηκεύουν το μέλλον μας», αναφέρει η Greenpeace.

«Όσον αφορά στην πετρελαιοκίνηση, η άρση απαγόρευσης δεν αναμένεται να δώσει ανάσα στην αγορά αυτοκινήτου. Αντίθετα, με δεδομένη την εκτεταμένη νοθεία στα καύσιμα, αναμένεται να καταστρέψει τους νέους πετρελαιοκινητήρες χαμηλών εκπομπών. Η απουσία συστηματικών ελέγχων (ήδη 4 στα 10 οχήματα κυκλοφορούν χωρίς κάρτα καυσαερίων) επιδεινώνει την κατάσταση και με δεδομένες τις αυξημένες εκπομπές οξειδίων του αζώτου ακόμα και των πιο σύγχρονων πετρελαιοκινητήρων θα επιδεινωθεί η κατάσταση στην ήδη επιβαρημένη ατμόσφαιρα των δύο αστικών κέντρων, τουλάχιστον ως προς τις συγκεντρώσεις όζοντος, εκτιμά η ΜΚΟ.

Σημειώνεται επίσης ότι το σκεπτικό του υπουργού, σύμφωνα με το οποίο τα έσοδα από τη νομιμοποίηση (διευθέτηση) των αυθαιρέτων θα κατέληγαν στο Πράσινο Ταμείο με σκοπό να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην ουσία ακυρώνεται από τον ίδιο, αφού με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση το 95% των εσόδων του Πράσινου Ταμείουπηγαίνει στη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού.

Στη διαδικασία διαβούλευσης που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ είχαν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις για να αποφευχθεί η σύγκρουση δραστηριοτήτων (τουρισμός, αλιεία, ιχθυοκαλλιέργεια κοκ) που παρατηρείται στην παράκτια ζώνη, από το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Όσον αφορά τέλος, στη ρύθμιση ‘Για τη λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις’ αυτή διογκώνει τα ταμειακά ελλείμματα του ΔΕΣΜΗΕ και ουσιαστικά ακυρώνει τις δυνατότητες ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα, μια από τις λίγες ευκαιρίες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης με περιβαλλοντικά οφέλη που είχε δημιουργηθεί στη χώρα μας εν μέσω κρίσης, καταλήγει η Greenpeace.

http://www.econews.gr/2011/11/21/greenpeace-papakonstantinou/

No comments: