Wednesday 9 November 2011

Δεν βρίσκει προσωπικό ο ΛΑΓΗΕ λόγω του haircut στους μισθούς του δημοσίου

Μετά τα γνωστά προβλήματα με το έλλειμμα – που φαίνεται ότι παίρνουν το δρόμο τους με τις παρεμβάσεις που δρομολογήθηκαν – ένα άλλο απρόσμενο εμπόδιο έχει ορθωθεί στη διαδικασία – μαραθώνιος (όπως αποδεικνύεται) για το μετασχηματισμό του ΔΕΣΜΗΕ.

Αν και οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά και αναμένεται να τακτοποιηθούν ορισμένες τελευταίες εκκρεμότητες μέχρις ότου συγκληθεί αρχικά το διοικητικό συμβούλιο του ΔΕΣΜΗΕ και στη συνέχεια η Γενική Συνέλευση των μετόχων του διαχειριστή, ώστε να προχωρήσει η απόσχιση των κλάδων, φαίνεται να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με το περίφημο ενιαίο μισθολόγιο για το δημόσιο.

Πως το μισθολόγιο αφορά τις εξελίξεις στο ΔΕΣΜΗΕ; Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο νόμος 4001, προβλέπεται η απόσχιση του κλάδου της μεταφοράς από το ΔΕΣΜΗΕ ο οποίος θα εισφερθεί στον ΑΔΜΗΕ μαζί με το προσωπικό του, ενώ ο ίδιος ο ΔΕΣΜΗΕ θα μετασχηματιστεί σε λειτουργό της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) διατηρώντας την ημερήσια αγορά αλλά και προσωπικό περίπου 30 ατόμων. Με βάση τον αρχικό νόμο το προσωπικό που θα παρέμενε στο ΛΑΓΗΕ θα διατηρήσει σε σχέση με τις εργασιακές του σχέσεις τον κανονισμό ΔΕΗ, κάτι που μεταφράζεται νομικά ότι μένει εκτός ενιαίου μισθολογίου. Με τον τελευταίο νόμο ωστόσο φαίνεται να έχει δημιουργηθεί εμπλοκή και οι δύο νομοθετικές ρυθμίσεις αλληλοσυγκρούονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα να υπάρχει και η άποψη ότι το προσωπικό του ΛΑΓΗΕ θα υποστεί τις μειώσεις που προβλέπονται από το ενιαίο μισθολόγιο. Υπό το βάρος της αβεβαιότητας λοιπόν, υπάρχει σοβαρή δυσκολία αυτή τη στιγμή να βρεθεί το προσωπικό το οποίο θα δεχθεί να στελεχώσει το ΛΑΓΗΕ.

Για να λυθεί το θέμα, επί του παρόντος έχει ζητηθεί η συνδρομή – γνωμάτευση από νομικούς. Σημειώνεται δε, ότι προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες απόσχισης, ο νόμος προβλέπει ότι θα πρέπει να καθοριστούν ονομαστικά τα άτομα τα οποία θα στελεχώσουν το λειτουργό της αγοράς.

Έτοιμος

Κατά τα λοιπά, οι διαδικασίες απόσχισης προχωρούν στο ΔΕΣΜΗΕ, με δεδομένο ότι μόλις προχθές εγκρίθηκε από τη ΓΣ της ΔΕΗ η ίδρυση του ΑΔΜΗΕ. Η διαδικασία που προβλέπεται να γίνει είναι αρχικά να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων του διαχειριστή για την έγκριση της απόσχισης. Υπενθυμίζεται ότι από το ΔΕΣΜΗΕ θα «φύγει» η μεταφορά που θα πάει στον ΑΔΜΗΕ και θα παραμείνει στην εταιρεία η λειτουργία της αγοράς. Ήδη πάντως οι μετέχοντες στην αγορά λαμβάνουν από τις 31 Αυγούστου δύο χωριστά τιμολόγια που επί του παρόντος προέρχονται από το ΔΕΣΜΗΕ. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ωστόσο τα τιμολόγια θα προέρχονται από τις δύο νέες εταιρείες, δηλαδή το τιμολόγιο για τον ΗΕΠ (ημερήσιο προγραμματισμό) θα προέρχεται από το ΛΑΓΗΕ, ενώ το τιμολόγιο για τις αποκλίσεις θα προέρχεται από τον ΑΔΜΗΕ. Εκτός από το θέμα που έχει προκύψει για τα εργασιακά του ΛΑΓΗΕ, για να προχωρήσει η διαδικασία της απόσχισης θα χρειαστεί να διευθετηθούν και κάποιες οι τελευταίες εκκρεμότητες για τη λογιστική απεικόνιση του μετασχηματισμού του ΔΕΣΜΗΕ.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/01504935-a52e-47c3-a414-1e 492 b824 11a

No comments: