Thursday 24 November 2011

Σ. Παλαιογιάννης: Δυνατότητες ανάπτυξης της αγοράς φυσικού αερίου με έμφαση στα Βαλκάνια, τους αγωγούς και το LNG

Τις προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου ανέλυσε ο Σπύρος Παλαιογιάννης, μιλώντας την Πέμπτη σε συνέδριο που διοργανώθηκε από το περιοδικό LNG Journal στο ξενοδοχείο Metropolitan της Αθήνας. Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ αναφέρθηκε στις προοπτικές για μεγέθυνση του μεριδίου του LNG στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, αλλά και στις ευκαιρίες που ανοίγονται με τις στρατηγικές κινήσεις που εξετάζει η εταιρεία για τη συνέχεια.

Σε γενικές γραμμές, η ΔΕΠΑ αναγνωρίζει συγκεκριμένες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή και περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου, όπως η αύξηση της ζήτησης αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή, η ενεργειακή ασφάλεια, η ανάγκη για νέες επενδύσεις στις υποδομές, αλλά και η εξάρτηση αρκετών γειτονικών μας κρατών από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην περιοχή των Βαλκανίων πρόκειται να αυξηθεί η ανάγκη για εισαγωγές από πηγές πέραν της Ρωσίας, ενώ τα ερωτηματικά που υπάρχουν σχετίζονται με το αν θα έρθει τελικά αέριο από την Κασπία μέσω κάποιου αγωγού, καθώς και την εξέλιξη των τιμών και του ανταγωνισμού.

Ο κ. Παλαιογιάννης θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση πλέον να αναλάβει ρίσκα όσον αφορά το φυσικό αέριο, καθώς το ρυθμιστικό πλαίσιο εξελίχθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά και η ίδια η ΔΕΠΑ έχει προβεί σε μια εξωστρεφή στρατηγική με έμφαση στις αγορές των Βαλκανίων. Υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται σημαντικές διασυνδέσεις μεταξύ των βαλκανικών κρατών, τις οποίες μπορεί να εκμεταλλευτεί η ΔΕΠΑ για να εξάγει αέριο μέσω της Βουλγαρίας, όταν ολοκληρωθεί ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός.

Σε ερώτηση του energia.gr για τυχόν εξελίξεις στο επίμαχο θέμα των διαπραγματεύσεων με το Αζερμπαϊτζάν για τον αγωγό ITGI, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ κράτησε αποστάσεις, λέγοντας ότι νεότερες ειδήσεις θα έχουμε λογικά από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά. Προς το παρόν πάντως, οι διαπραγματεύσεις έχουν πάρει φωτιά με τις κοινοπραξίες των διαφόρων αγωγών (Nabucco, ITGI, TAP) , ενώ έμπειροι αναλυτές της αγοράς με τους οποίους ήρθε σε επαφή το energia.gr, δεν αποκλε ίουν ακόμα και το ενδεχόμενο να μην προκριθεί κανένας αγωγός, αλλά να μοιραστούν οι ποσότητες του Σαχ Ντενίζ στην Τουρκία, την Ελλάδα, τη Ρωσία και το Ιράν, σε ποσότητες όμως που δεν θα είναι ικανές να τροφοδοτήσουν ένα μεγάλο διεθνές επενδυτικό σχέδιο.

Διεθνές Ενδιαφέρον για την Ελληνική Αγορά

Το συνέδριο του LNG Journal χαρακτηρίστηκε από τη συμμετοχή αρκετών υψηλόβαθμων στελεχών από ξένες εταιρείες του βεληνεκούς της Shell και της EGL , οι οποίοι απηύθυναν στους ομιλητές ερωτήσεις σχετικά με την εγχώρια και περιφερειακή αγορά, ώστε να εξακριβώσουν τις προοπτικές της. Κοινός τόπος ήταν ότι η ελληνική αγορά φυσικού αερίου θα αναπτυχθεί με άξονα το 2020, δικαιολογώντας νέες επενδύσεις στις υποδομές.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=52087

No comments: