Wednesday 16 November 2011

Μειώνει τις εκτιμήσεις για το κυπριακό αέριο η Noble - Απογοήτευση στη Λευκωσία

Σε σημαντική μείωση των εκτιμήσεών της για το μέγεθος του κοιτάσματος αερίου στο οικόπεδο 12 στην κυπριακή ΑΟΖ προχώρησε η Noble, προκαλώντας απογοήτευση στη Λευκωσία.

«Η Noble δεν θεωρεί δεδομένο ούτε το ότι θα γίνει τερματικό εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Κύπρο, αλλά ούτε και ότι το αέριο θα εξάγεται στην Ευρώπη», αποκάλυψε μεταξύ άλλων σε τετράωρη παρουσίαση σε διεθνείς οικονομικούς αναλυτές ο πρόεδρος και ανώτατα στελέχη της εταιρείας στο Χιούστον του Τέξας. Η εταιρία έκανε λόγο για 3 μέχρι 9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου στο οικόπεδο με τους επίσημους αριθμούς να παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για δέκα τρισεκατομμύρια. Επιπλέον η Noble ανέφερε πως υπάρχει πιθανότητα το 40% από αυτά να μην είναι εξορύξιμα.

Οπως γράφει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, αναπαράγοντας και τον ισραηλινό Τύπο, εάν επιβεβαιωθούν τα νέα νούμερα, το κοίτασμα της "Αφροδίτης" θα είναι μικρότερο από αυτό του "Λεβιάθαν", καθώς και του "Ταμάρ" στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Εξάλλου, αναφέρεται ότι μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των εκτιμήσεων από τη Noble Energy σημείωσαν πτώση οι μετοχές της Delek Group και των θυγατρικών Avner Oil, Gas LP και Delek Drilling LP, εταίρων της αμερικανικής εταιρίας σε "Λεβιάθαν" και "Ταμάρ". Συγκεκριμένα, χθες η μετοχή της Delek Group υποχώρησε στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ κατά 1.3%.

Την ίδια ώρα, Ισραηλινά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για απογοητευτικές εκτιμήσεις της Noble, για το οικόπεδο «Αφροδίτη».

Σύμφωνα με την ισραηλινή οικονομική εφημερίδα «Globes», η εκτιμώμενη ποσότητα είναι μικρότερη από την προηγούμενη εκτίμηση για 10 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, καθιστώντας το κοίτασμα της «Αφροδίτης» μικρότερο από το «Λεβιάθαν» και το «Ταμάρ».

Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι "είναι επικίνδυνο να περιμένουμε ότι η κυπριακή οικονομία θα σωθεί από τα έσοδα που μπορεί να προκύψουν από ενδεχόμενη εξεύρεση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ", έκανε ο Κύπριος οικονομολόγος και νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή του Sigma "Πρωτοσέλιδο" και σχολιάζοντας την οικονομική προοπτική που ενδεχομένως να δημιουργηθεί από την εξεύρεση φυσικού αερίου, είπε ότι είναι "κάτι πολύ επικίνδυνο, αφού δεν πρόκειται να σωθούμε μόνο από αυτό".

Ανέφερε ότι το να μην προχωρούμε σε μέτρα, επειδή θα προκύψουν οικονομικά οφέλη από το φυσικό αέριο, "θα αποτελεί μέγα οικονομικό σφάλμα". Δεν πρέπει, τόνισε, ο πολιτικός κόσμος να πιστέψει τέτοιο πράγμα.

Δήλωσε, επίσης, πως θα ήταν σωστή πράξη η δημιουργία ενός ταμείου για το φυσικό αέριο, όπως έχουν όλες οι χώρες, οι οποίες έχουν φυσικούς πόρους, το οποίο πρέπει να επενδύεται ανεξάρτητα του πολιτικού κόσμου, γιατί, εξήγησε, ότι οι πολιτικοί δεν είναι απαραίτητα και οικονομολόγοι.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/ad965523-914b-4431-82fa-b7c3b8a87170

No comments: