Thursday 24 November 2011

Με «option» και ανάλογα με τη ζήτηση η αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ

Δυνατότητα επιλογής στους επενδυτές θα δίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, που αναμένεται να βγει στον αέρα, εντός του Δεκεμβρίου. Έτσι ανάλογα με τη ζήτηση που θα παρουσιαστεί αλλά και τις διαθέσεις των «μνηστήρων» θα παραμείνει ανοιχτή η μέθοδος της πώλησης, εάν δηλαδή θα πουληθούν χωριστά ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ή θα υπάρξει αποκρατικοποίηση «πακέτο» της μητρικής και της θυγατρικής, χωρίς διαχωρισμό.

Φυσικά ο τελευταίος λόγος ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στα Ελ.Πε. που θα αποφασίσουν ποια μέθοδος θα αποφέρει τα περισσότερα έσοδα. Και αναφέρουμε τα Ελ.Πε. καθώς πληροφορίες θέλουν να έχει ειδοποιηθεί η κυβέρνηση για την πρόθεση του ομίλου να διαθέσει μέρος ή όλο το ποσοστό που διαθέτει στη ΔΕΠΑ.

Πάντως ανάλογα με την τελική απόφαση, θα διαφοροποιηθούν και τα ποσοστά που θα πουληθούν από το Δημόσιο. Σε περίπτωση χωριστής αποκρατικοποίησης τότε θα πουληθεί ολόκληρη η συμμετοχή του δημοσίου (65%) στη ΔΕΠΑ και θα διατηρηθεί μία στρατηγική μειοψηφική συμμετοχή στα δίκτυα του ΔΕΣΦΑ. Εάν αντιθέτως πραγματοποιηθεί πώληση πακέτο «σε στρατηγικό εταίρο» τότε το Δημόσιο θα κρατήσει ποσοστό της ενιαίας εταιρείας, δηλαδή θα παραμείνει και στη ΔΕΠΑ.

Πάντως με βάση τις καταρχήν πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στην αγορά, όλες οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες, αλλά και οι πιθανοί Έλληνες μνηστήρες, προτιμούν τη χωριστή αποκρατικοποίηση, ενώ τα Ελ.Πε. αλλά και κάποιοι ενδιαφερόμενοι εκτός ΕΕ (Socar, Κατάρ, Gazprom) προτιμούν για προφανείς λόγους τη λύση «πακέτο» προσβλέποντας στην πρόσβαση στα δίκτυα.

ΔΕΗ

Εξάλλου φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην τελευταία φάση του σίριαλ “option της ΔΕΗ” καθώς οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συμφωνήσει ως προς την αποτίμηση του δικαιώματος. Τελικά η ΔΕΗ δεν πρόκειται να ασκήσει το δικαίωμά της και θα αποζημιωθεί, χωρίς ακόμη να έχει καταστεί σαφές εάν αυτό θα γίνει μέσω της υπογραφής της νέας σύμβασης. Παρότι υπάρχει συμφωνία, πάντως, αυτή θα πρέπει να περάσει και να εγκριθεί από τα Δ.Σ. των δύο εταιρειών κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει.

Ελ.Πε.

Όσο γα την αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων αυτή τοποθετείται χρονικά για το 2012. Στην περίπτωση των Ελ.Πε. το τοπίο παραμένει ακόμη θολό ως προς τις προθέσεις του έτερου μεγάλου μετόχου της Paneuropean. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι δεν πρόκειται να ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης που υπάρχει, ενώ όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές «δε θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς, εάν τελικά και η Paneuropean αποφασίσει να πουλήσει μετοχές των Ελ.Πε.»

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/b2f1b72d-3536-4e8e-99a2-71905f07d4d2

No comments: