Friday 4 November 2011

Ποιοι είναι οι παγκόσμιοι ενεργειακοί ηγέτες σύμφωνα με το Platts

Η κυριαρχία της Κίνας στην ενεργειακή βιομηχανία αλλά και η αυξανόμενη δυναμική της Ρωσίας αποτυπώνονται στη φετινή λίστα του Platts με τις 250 ισχυρότερες ενεργειακές επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Όσον αφορά την ελληνική παρουσία στη λίστα, η ΔΕΗ βρίσκεται στην 126η θέση (από την 87η που βρισκόταν πέρυσι) ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια στην 191η (από την 168η).

Top Ten

Οι γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου βρίσκονται γι ακόμη μια φορά στην κορυφή, καταλαμβάνοντας τις 10 πρώτες θέσεις της λίστας.

Στην πρώτη θέση της λίστας με τις ισχυρότερες ενεργειακές επιχειρήσεις παγκοσμίως βρέθηκε ο αμερικανικός κολοσσός Exxon Mobil Corp ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Chevron Corp, η οποία περυσι βρισκόταν στην ένατη.

Οι εταιρίες Gazprom, PetroChina, Total SA και China Petroleum & Chemical Corp βρέθηκαν στην τρίτη, τέταρτη, πέμπτη και όγδοη θέση αντίστοιχα ενώ η Royal Dutch Shell ανέβηκε από τη δέκατη θέση στην έκτη.

Στις εταιρίες οι οποίες επανήλθαν στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται η ConocoPhillips, η οποία ανέβηκε από την 24η θέση στην έβδομη, η Lukoil Oil Company, η οποία βρέθηκε από την 11η θέση στη δέκατη και η OJSC Rosneft Oil Company, η οποία βρέθηκε από την 14η θέση στην 9η.

Άλλες εταιρίες, ωστόσο, δεν είχαν την ίδια τύχη ανάκαμψης με χαρακτηριστικά παραδείγματα την E. ON, η οποία από την έκτη θέση βρέθηκε στη 13η και τη βραζιλιάνικη Petrobras-Petroleo Brasilier, η οποία από την τέταρτη θέση βρέθηκε στη 12η.

Η μεγαλύτερη «απώλεια», ωστόσο, στην πρώτη δεκάδα είναι αυτή της BP, η οποία από τη δεύτερη θέση βρέθηκε στην 118η, εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε στον Κόλπο του Μεξικού.

Πρωταθλητής η Ασία

Η Ασία αναδεικνύεται βασικός πρωταγωνιστής της λίστας του Platts, με 70 από τις 250 εταιρίες να είναι κινεζικές. Σημειώνεται ότι το 2006 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 56 ενώ το 2009 περισσότερες από 67 κινεζικές εταιρίες περιλαμβάνονταν στη λίστα.

Σε αυτό συμβάλει η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια στην περιοχή, η οποία παρά τη σχετική επιβράδυνση του πληθυσμού της Κίνας, προβλέπεται να καταγράψει σημαντική άνοδο τα επόμενα χρόνια, δεδομένης της τρομακτικής μετανάστευσης από την ύπαιθρο στα αστικά κέντρα που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Πέρα όμως από το γεγονός ότι όλο και περισσότερες ασιατικές εταιρίας περιλαμβάνονται στους Top 250 του Platts, σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά και η μέση κατάταξη των ασιατικών εταιριών.

Συγκεκριμένα, από 135,2 το 2006, η μέση κατάταξη των ασιατικών εταιριών ανέβηκε στο 134.9 ενώ το 2010 έφτασε το 131,3.

Εντυπωσιακή άνοδος της Ρωσίας

Ένα από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της φετινής «λίστας» των κορυφαίων επιχειρήσεων ενέργειας είναι η δυναμική είσοδος των ρωσικών εταιριών.

Ειδικότερα, στο φετινό top 250 περιλαμβάνονται 15 ρωσικές εταιρίες, έναντι 11 το 2009 και 9 το 2006.

Στις ρωσικές επιχειρήσεις που κατάφεραν να βρεθούν στη λίστα δεν περιλαμβάνονται μόνο πετρελαϊκές και εταιρίες φυσικού αερίου αλλά και εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που έρχεται ως αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης του τομέα.

Από τις 15 ρωσικές εταιρίες που περιλαμβάνονται στο top 250, οι 8 είναι επιχειρήσεις πετρελαίου, 2 είναι επιχειρήσεις φυσικού αερίου και οι 5 ηλεκτρικής ενέργειας.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/02a6a497-a604-4942-ae4e- 99e10d 102746

No comments: