Friday 4 November 2011

Σε λειτουργία η μονάδα Κόρινθος Power του Μυτιληναίου

Τα 1200MW φτάνει πλέον η συνολική ισχύς των τριών μονάδων του ομίλου Μυτιληναίος μετά την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας Κόρινθος Power που ανήκει κατά 65% στον όμιλο Μυτιληναίου και 35% στον όμιλο της MotorOil, καθιστώντας έτσι τον όμιλο το μοναδικό ανεξάρτητο ηλεκτροπαραγωγό με τρεις μονάδες.

Με τη νέα μονάδα, η θερμική λειτουργία της οποίας ξεκίνησε από τις αρχές της εβδομάδας, ολοκληρώνεται ο τρέχων επενδυτικός κύκλος στη θερμική ενέργεια και πλέον ο όμιλος επικεντρώνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπου και στοχεύει στην υλοποίηση 400MWμέχρι το 2015 προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισοζυγισμένο μείγμα θερμικών και ΑΠΕ (οι άδειες παραγωγής φτάνουν τα 1000MW). Στις ΑΠΕ ο όμιλος Μυτιληναίος σήμερα διαθέτει 40MWαιολικών πάρκων ενώ κατασκευάζει 20MWφωτοβολταϊκών.

Παράλληλα με την παραγωγή, ο όμιλος δραστηριοποιείται στον ηλεκτρισμό και στον τομέα της εμπορίας, εισάγοντας έως 50MW από τη Βουλγαρία, ενώ έχει συναλλαγές τόσο με την Τουρκία (εισαγωγές και εξαγωγές) αλλά και με την Ιταλία (εξαγωγές).

Προ ημερών, ο εντεταλμένος σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Protergia Ντίνος Μπενρουμπή παρουσίασε τις θέσεις του ομίλου για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού και όχι μόνο.

Όπως είπε, ο όμιλος προσβλέπει στην επιτάχυνση της μεταρρύθμισης στην αγορά ενέργειας, στην εξυγίανση και την αύξηση του ανταγωνισμού αλλά και στον περιορισμό του ρόλου του κράτους στις ανταγωνιστικές και εμπορικές ενεργειακές δραστηριότητες.

Ειδικότερα ο κ. Μπενρουμπή τάχθηκε, υπέρ της σύγκλισης των τιμών χονδρικής και λιανικής, της ισότιμης πρόσβασης των ιδιωτών στο λιγνίτη, τη υλοποίηση των swaps χωρίς αποκλεισμό για τους Έλληνες παραγωγούς και τον εξορθολογισμό της χρήσης των υδροηλεκτρικών.

Όσον αφορά, τέλος, τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ, ο κ. Μπενρουμπή τόνισε ότι είναι αντιληπτή η ανάγκη να υπάρξουν προσαρμογές, αλλά σε καμία περίπτωση αυτές δε θα πρέπει να έχουν αναδρομική ισχύ. Επίσης τάχθηκε υπέρ της ανάγκης για αλλαγή του τέλους ΑΠΕ το οποίο στην πράξη «δυσφημίζει» την πράσινη ενέργεια, όπως είπε.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/b0ed185f-9397-4525-a4cd-1c8ea26827c8

No comments: