Friday 11 November 2011

Επαφές της Qenergy με την Κυπριακή κυβέρνηση για τις εξαγωγές LNG

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κύπρου, Τίτος Χριστοφίδης, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον διευθύνοντα της Qenergy, Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο, με θέμα συζήτησης την γεώτρηση της Noble Energy στο Οικόπεδο 12 και το σχέδιο για εξαγωγές LNG. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γεώτρηση έχει φτάσει σε βάθος 3.500 μέτρων στο υπέδαφος και οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για αποθέματα 10 τρις κ.π. φυσικού αερίου.

Όπως τονίστηκε, ο αρχικός σχεδιασμός της κυπριακής κυβέρνησης έκανε λόγο για κατασκευή τριών γραμμών παραγωγής (trains) για την εξαγωγή του αερίου, καθώς και μονάδας υγροποίησης, ώστε να μεταφερθεί στην Ευρώπη στο μέλλον. Το εκτιμώμενο μέγεθος των γραμμών αυτών υπολογίζεται σε 4,5-5,6 εκατ. τόνους ετησίως.

Η κυπριακή κυβέρνηση προετοιμάζεται να συστήσει μια ομάδα τεχνοκρατών που θα συντονίσει το όλο σχέδιο και θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες που θα αναλάβουν τα έργα αυτά. Ως εκ τούτου, η υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, έχει καλέσει ήδη την Qenergy για να συμμετάσχει στην διαδικασία αυτή.

Σύμφωνα με την Gulf Times, ο κ. Θεοδωρόπουλος εξήγησε τα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας αλυσίδας στο LNG και προχώρησε σε κάποιες εκτιμήσεις όσον αφορά την χρηματοδότηση των έργων, καθώς διαθέτει σημαντική εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, έχοντας εργαστεί για παρόμοιες μονάδες στο Κατάρ, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG παγκοσμίως.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=51693

No comments: