Wednesday 9 November 2011

Ρεκόρ απόδοσης για φωτοβολταϊκό της Sharp με 36,9%

Η ιαπωνική Sharp ανακοίνωσε ότι πέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ, αφού ανέπτυξε ένα φωτοβολταϊκό με απόδοση 36,9%. Πρόκειται δηλαδή για το μόνο σύστημα παγκοσμίως που είναι σε θέση να μετατρέψει σε ηλεκτρισμό το 36,9% της ηλιακής ακτινοβολίας που απορροφά, πράγμα που ανοίγει νέους δρόμους για την ηλιακή τεχνολογία συνολικά.

Η απόδοση του συγκεκριμένου κελιού επιβεβαιώθηκε από το εθνικό ινστιτούτο βιομηχανικής επιστήμης της Ιαπωνίας, ενώ η Sharp κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ , το οποίο σημειώθηκε προ διετίας, κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Το ίδιο το ηλιακό κελί κατασκευάστηκε με αλλεπάλληλα στρώματα υλικών, που το καθένα τους είναι σχεδιασμένο να δεσμεύει ένα διαφορετικό μήκος κύματος του φωτός. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το ίνδιο, το γάλλιο και το αρσενίδιο, στα πλαίσια μιας τεχνολογίας που αναπτύσσεται από το 2000 και μετά.

Πάντως, η εταιρεία δεν ανέφερε περισσότερα για τον σχεδιασμό του συστήματος. Τόνισε πάντως ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το νέο της φωτοβολταϊκό σε συστήματα συγκέντρωσης του φωτός (CPV).

http://www.neaenergia.gr/index.php/nees-texnologies/rekor-apodosis-gia-fotoboltaiko-tis-Sharp-me- 369.html

No comments: