Thursday 10 November 2011

«Ναι» την τελευταία στιγμή από Βενιζέλο στα Φ/Β πάρκα της ΔΕΗ, της Spes Solaris και του Κοπελούζου

Πραγματικός «πυρετός» επικράτησε χθες στο ΥΠΕΚΑ και σε άλλα υπουργεία, ώστε να προλάβουν να βάλουν την σφραγίδα σε διάφορες αποφάσεις που οι πρώην υπουργοί έκριναν ότι έπρεπε οπωσδήποτε να ληφθούν προτού φύγει η κυβέρνηση. Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αποφάσισε να εντάξει επίσημα στις στρατηγικές επενδύσεις τρία μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα με συνολική ισχύ 457,8 μεγαβάτ και προϋπολογισμό 1,12 δις ευρώ.

Τα έργα αυτά είχαν συμπεριληφθεί στο fast track και έχουν ως εξής:

Πρόκειται για το φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 200 MW και προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, στο Λιγνιτικό Kέντρο δυτικής Mακεδονίας Δήμων Eορδαίας και Kοζάνης, κυριότητας της «Hλιακό Bέλος Eνα A.E.», θυγατρικής 100% της «ΔEH Aνανεώσιμες». Η «Ηλιακό Βέλος Ενα Α.Ε.» είναι θυγατρική κατά 100% της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., ενώ η ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού σταθμού θα πραγματοποιηθεί σε μία έκταση 5.200 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της ΔΕΗ, στο νομό Κοζάνης, η οποία πρόκειται να εκμισθωθεί στο φορέα υλοποίησης, με μακροχρόνιες συμβάσεις σε όρους αγοράς.

H δεύτερη επένδυση αφορά 39 Φ/B πάρκα ισχύος 131,074 MW, κόστους 301,470 εκατ. ευρώ κυριότητας της «Spes Solaris-Solar Concept A.E.», κόστους 301.470.000 ευρώ.

H τρίτη αφορά την ανάπτυξη Φ/Π 126,82 MW, κυριότητας της «Σίλσιο φωτοβολταϊκά πάρκα A.E.», του ομίλου Kοπελούζου, κόστους 319.339.903 ευρώ. Η ανάδοχος εταιρεία καλείται να προσκομίσει άμεσα στην «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» αποδεικτικό καταβολής της διαχειριστικής αμοιβής προώθησης, η οποία ανέρχεται σε 79.834,98 ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ, ήτοι συνολικό ποσό 98.197,02 ευρώ. H Σίλσιο (Silcio) είναι θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Κοπελούζου και του Ομίλου της Διεθνούς Κατασκευαστικής.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/nai-tin-teleitaia-stigmi-apo-benizelo-sta-f/b-parka-tis-dei-tis-Spes-Solaris-kai-tou-kopelouzou.html

No comments: