Monday 21 November 2011

The Villasol: πρωτοποριακή λύση για «πράσινη» ηλεκτροδότηση χωριών

Η Schneider Electric παρουσίασε το «The Villasol», μία πρωτοποριακή λύση για την ηλεκτροδότηση χωριών, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του πρώτου πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόζεται στην αγροτική κοινότητα Asore, στη Νιγηρία.

Η λύση «The Villasol» είναι μία μικρή μη συνδεδεμένη με το δίκτυο φωτοβολταϊκή εγκατάσταση για την ηλεκτροδότηση απομακρυσμένων αγροτικών περιοχών. Περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά πάνελ, μία συστοιχία μπαταριών και ένα σταθμό φόρτισης μπαταριών για κοινή χρήση.

Η εγκατάσταση καλύπτει τις ανάγκες της τοπικής και της επιχειρηματικής κοινότητας, όπως τα σχολεία, τα κέντρα υγείας, το σύστημα ύδρευσης και το δημόσιο φωτισμό για περίπου 100 νοικοκυριά, χωρίς σύνδεση στο εθνικό δίκτυο.

Ο Marcel Hochet, Πρόεδρος της Schneider Electric στη Νιγηρία δήλωσε: «Μέσω του “The Villasol”, η Schneider Electric δίνει πρόσβαση ηλεκτρικής ενέργειας στους Νιγηριανούς που βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας χωρίς να χρειάζεται να εξαρτώνται από το εθνικό δίκτυο.

Στη Νιγηρία, 100 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται σημαντικά από την έλλειψη πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια που πολλές φορές οδηγεί σε κινδύνους σχετικά με την υγεία, σε ισχυρή τροχοπέδη στην ανάπτυξη, σε αύξηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και σε αύξηση στον αριθμό των κατοίκων των παραγκουπόλεων. Το «The Villasol» είναι μία ολοκληρωμένη λύση που θα βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αυτών των ανθρώπων.»

Στηριζόμενη στις πρώτες εμπειρίες τους στη Μαδαγασκάρη, στην Ινδονησία και στο Βιετνάμ, οι ομάδες της Schneider Electric στην Asore σχεδίασαν μία λύση προσαρμοσμένη στις ανάγκες του χωριού:

• Φωτισμός και ηλεκτρικές συνδέσεις σε 24ωρη βάση για το μοναδικό σχολείο του χωριού, καθώς και την ηλιακή παραγωγή ρεύματος. Οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν άμεση σύνδεση με το σταθμό φόρτισης Villasol επιβεβαιώνοντας τη διαθεσιμότητα ηλεκτροδότησης οποιαδήποτε στιγμή.

• Κάλυψη των βασικών αναγκών φωτισμού των νοικοκυριών μέσω φορητής λάμπας και συστήματος μπαταριών, όπου οι κάτοικοι του χωριού μπορούν να επαναφορτίσουν. Μέσω της πληρωμής για την επαναφόρτιση της μπαταρίας οι κάτοικοι μπορούν να ελέγξουν την κατανάλωσή τους. Η συγκεκριμένη λάμπα και το σύστημα φόρτισης λέγεται «In-Diya» και πρόκειται για ένα ηλιακό σύστημα φωτισμού για το σπίτι που διατίθεται ήδη στο εμπόριο από τη Schneider Electric στην Ινδία και στο Μπαγκλαντές.

Το «The Villasol» σε συνεργασία με το «In-Diya» παρέχουν μία «πράσινη» λύση για την ηλεκτροδότηση των αγροτικών περιοχών. Η απόσβεση της εγκατάστασης Villasol στην Asore εκτιμάται γύρω στα πέντε έτη, λόγω του κόστους καλωδίωσης και του επιχειρηματικού μοντέλου του σταθμού φόρτισης της μπαταρίας. Το «The Villasol» και το «In-Diya» αναπτύσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος BipBop¹ της Schneider Electric για την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.

http://www.econews.gr/2011/11/21/schneider-electric-villasol/

No comments: