Wednesday 28 March 2012

Νομοθετική παρέμβαση ζητούν οι 200 επενδυτές της KLT

Κραυγή αγωνία υψώνουν 200 ιδιώτες και επιχειρήσεις που επένδυσαν σε φωτοβολταϊκά αλλά η εταιρεία στην οποία εμπιστεύθηκαν τα χρήματά τους πτώχευσε. Οι επενδυτές ζητούν να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για να προληφθεί η οικονομική τους καταστροφή. Όπως υποστηρίζουν, αν δεν υπάρξει λύση κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, καθώς καλούνται από τις τράπεζες να καλύψουν εγγυήσεις, ύψους 27 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις που δεν υλοποιήθηκαν.Όπως οι ίδιοι αναφέρουν μέσω του εκπροσώπου τους, το 2009 ανέθεσαν σε εταιρεία του χώρου την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών έναντι εγγυήσεων σε μεταχρονολογημένες επιταγές, που έφταναν συνολικά τα 27 εκατ. ευρώ. Όμως η κατασκευάστρια εταιρία κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 χωρίς προηγουμένως να έχει υλοποιήσει τα έργα. Ωστόσο, η ίδια είχε προεισπράξει τις επιταγές από τις τράπεζες, οι οποίες στρέφονται τώρα κατά των επενδυτών με διαταγές πληρωμής και προσημειώσεις ακινήτων.

Οι επενδυτές είναι οικογένειες αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιωτών με μικρές προσωπικές εταιρείες και οι επενδύσεις που προγραμμάτιζαν κυμαίνονται από 60.000 έως 300.000 ευρώ, ανάλογα με την ισχύ του κάθε φωτοβολταϊκού. Το αίτημα που προβάλουν είναι να γίνει νομοθετική παρέμβαση ώστε να παραταθεί χρονικά η σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν υπογράψει με τον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Σημειώνεται ότι για τους περισσότερους η σύμβαση πλησιάζει στη λήξη της ή ήδη έχει λήξει για ορισμένους. Οι 200 ιδιώτες και επιχειρήσεις τονίζουν ότι η παράταση της σύμβασης θα δώσει τη δυνατότητα υλοποίησης των έργων, ενώ ταυτόχρονα ζητούν ευνοϊκότερη μεταχείριση από τις τράπεζες σχετικά με την αποπληρωμή των οφειλών.

Σημειώνεται ότι το Δεκέμβριο του 2011 η εταιρεία κατασκευής φωτοβολταϊκών «KLT ENERGY» υπέβαλλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, η οποία συνοδευόταν και από σχέδιο αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεών της που ξεπερνούν τα 38 εκατ. ευρώ. Κατά τη συζήτηση του αιτήματος της εταιρίας, παρεμβάσεις κατά της υπαγωγής στο άρθρο 99, άσκησαν η Proton Bank, που έχει προσημειώσει το ακίνητο των εγκαταστάσεων της KLT Energy στο Kαλοχώρι Θεσσαλονίκης (Ακίνητο 4.387 τ.μ. σε έκταση 9.000 τ.μ.), η προμηθεύτρια εταιρεία φωτοβολταϊκών πάνελ CONERGY και 15 πελάτες των οποίων τα έργα έμειναν ανεκτέλεστα. Η αίτηση απορρίφθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2012.

(ΠΗΓΗ: express.gr, 28/3/2012)

http://www.energypress.gr/news/Shma-kindynoy-apo-200-ependytes-fwtoboltaikwn-Zhtoyn-nomothetikh-parembash

No comments: