Tuesday 27 March 2012

Συνάντηση Δήμα - Μόρνινγκσταρ για τους υδρογονάνθρακες

Συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα, είχε σήμερα το μεσημέρι ο Ειδικός Απεσταλμένος της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την ενέργεια στην Ευρασία, Πρέσβης Ρίτσαρντ Μόρνιγκσταρ, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, τα ζητήματα των αγωγών μεταφοράς ενέργειας και την αλλαγή του ενεργειακού τοπίου λόγω του εντοπισμού σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ, ο κ. Δήμας εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την εξαίρεση της χώρας από τις κυρώσεις των ΗΠΑ σχετικά με τις εισαγωγές ιρανικούπετρελαίου, ενώ έγινε συζήτηση και για τα διάφορα εναλλακτικά σχέδια για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία και τη Ρωσία προς την Ευρώπη και στα οποία η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, όπως αναφέρθηκε, «έχει καθοριστική σημασία».

Ο κ. Δήμας σημείωσε ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί νέες μεγάλες δυνατότητες, καθώς παρέχει στην Ευρώπη μια πολύτιμη εναλλακτική πηγή και οδό μεταφοράς ενέργειας, στην υλοποίηση της οποίας ηΕλλάδαέχει σημαντικό ρόλο.

Στη συνέχεια, ο κ. Μόρνιγκσταρ είχε συνάντηση με το ΓΓ του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Ι.Α. Ζέπο.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=56274

No comments: