Friday 30 March 2012

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα φωτοβολταϊκά

Την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε προς ψήφιση το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος - Νέα Εταιρική Μορφή - Σήματα - Μεσίτες Ακινήτων - Ρύθμιση θεμάτων Ναυτιλίας, Λιμένων και Αλιείας και άλλες διατάξεις», το οποίο ρυθμίζει και ορισμένα ζητήματα που αφορούν τα φωτοβολταϊκά.

Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι επενδυτικά σχέδια για φωτοβολταϊκά που υποβλήθηκαν μέχρι και 29.01.2010 δύνανται να επανεξετασθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3299/2004, χωρίς τους ποσοτικούς περιορισμούς της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 3299/2004 και χωρίς να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου το κόστος αυτού να υπερβαίνει ένα προκαθορισμένο κατώτατο ποσό.

Η επανεξέταση των αιτημάτων θα πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα του σταδίου στο οποίο βρίσκεται το αρχικά υποβληθέν αίτημα, ανεξάρτητα εάν εκκρεμεί, εάν είναι σε διαδικασία εξέτασης ή εάν έχει ήδη εκδοθεί απορριπτική απόφαση. Ως προϋπόθεση θέτει το νομοσχέδιο τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού σταθμού κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του νέου νόμου, η οποία πιστοποιείται με την προσκόμιση του πρακτικού σύνδεσης της ΔΕΗ.

Για την εν λόγω επανεξέταση του επενδυτικού σχεδίου, ο επενδυτής οφείλει να υποβάλει σχετική αίτηση προς την αρμόδια αρχή εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νομοσχεδίου. Με δεδομένο ότι κατά την επανεξέταση των επενδυτικών σχεδίων δεν θα λαμβάνεται υπόψη το κόστος τους, είναι απαραίτητο οι φάκελοι που θα υποβληθούν εντός της τρίμηνης προθεσμίας να είναι πλήρεις τόσο από οικονομοτεχνική όσο και από νομική πλευρά, ούτως ώστε να αξιοποιηθεί η εν λόγω δυνατότητα που δίδεται στους επενδυτές και να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 3299/2004 χωρίς νομικές ή άλλες περιπλοκές.

Σε ό,τι αφορά στο ενισχυόμενο κόστος του επενδυτικού σχεδίου, αυτό θα καθορισθεί με ενιαίο τρόπο με Υπουργική Απόφαση, ως κριτήρια δε για τον καθορισμό θα ληφθούν υπόψη η περίοδος υλοποίησης, η ονομαστική ισχύς, το είδος του μηχανολογικού εξοπλισμού καθώς και τα πρόσθετα χαρακτηριστικά του επενδυτικού σχεδίου.


http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/oi-rithmiseis-tou-nomosxediou-tou-ipourgeiou-anaptiksis-gia-ta-fotoboltaika.html

No comments: