Wednesday 28 March 2012

Μόρνινγκσταρ: Οι θέσεις των ΗΠΑ όσον αφορά το αέριο της ΝΑ Μεσογείου

Tους όρους και τις προϋποθέσεις που οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τα επενδυτικά προγράμματα για την εκμετάλλευση του αερίου της Α. Μεσογείου και τους αγωγούς του Νότιου Διαδρόμου, περιέγραψε ο Ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, μιλώντας στο συνέδριο του Εκόνομιστ.

Σε ό,τι αφορά στους αγωγούς, ο Transadriatic Pipeline - ΤΑΡ είναι αυτός που επελέγη από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ. Ωστόσο σύμφωνα νε τον αμερικάνο πολιτικό θα πρέπει να διασφαλίσει τη μεταφορά μη ρωσικού αερίου στις χώρες της Βαλκανικής, να αποτελέσει εμπορικά βιώσιμη λύση και να προσφέρει δυνατότητες επέκτασης της δυναμικότητας του.

Με τα όσα είπε για το θέμα αυτό ο κ. Μόρνινγκσταρ, οι ΗΠΑ θα ευνοούσαν τη συνεργασία του ΤΑΡ με το σύστημα του Ελληνοιταλικού, ώστε μέσω του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού που εντάσσεται στο Ελληνικό σχέδιο, να τροφοδοτηθούν και οι χώρες βόρεια της Ελλάδας, που σήμερα τροφοδοτούνται αποκλειστικά με ρωσικό αέριο.

Για τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, ο αμερικανός πολιτικός είπε ότι αποτελούν μία απόλυτα θετική εξέλιξη, καθώς προσφέρει νέες ποσότητες στις χώρες της περιοχής και της Ευρώπης και ευκαιρίες για διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού. Ωστόσο παρατήρησε ότι από τις ανακαλύψεις αυτές θα πρέπει να κερδίσουν όλοι . Όπως είπε, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.

Από τους πόρους όμως που θα προκύψουν, θα πρέπει να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι, τόνισε. Μάλιστα όπως είπε, οι ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο υπερβαίνουν τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες. Την Κύπρο και το Ισραήλ σήμερα, αύριο ενδεχομένως και την Ελλάδα. Υπάρχουν νομικά και πολιτικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Και θα είναι κρίμα οι χώρες της περιοχής να στερηθούν τα οφέλη των ανακαλύψεων. Καταληκτικά για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ είπε ότι οι λύσεις που θα επιλεγούν για την εκμετάλλευση των νέων πηγών, να στηρίζονται στη λογική της γενικότερης ωφέλειας που θα προσφέρουν στις χώρες της περιοχής.

Τέλος εμμέσως πλην σαφώς, ο ίδιος κάλεσε τους εμπλεκόμενους και κυρίως την Κύπρο, να αποφύγει την είσοδο στα επιμέρους σχέδια ρωσικών συμφερόντων, καθώς έτσι αναιρούνται βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής πολιτικής για διαφοροποίηση των πηγών, την οποία ενισχύουν και οι ΗΠΑ.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=56335

No comments: