Wednesday 28 March 2012

Η άποψη των ειδικών για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Αβραάμ Ζελιλίδης: Λάθος Βήματα από την Κυβέρνηση στις Έρευνες Υδρογονανθράκων

Ο Αβραάμ Ζελιλίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, εμφανίστηκε σήμερα επικριτικός απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα προχωρά με λάθος βήματα στην έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, παρουσίασε λεπτομερώς το γεωλογικό προφίλ του ελληνικού χώρου.

Όσον αφορά τις έρευνες στα δυτικά και τα νότια της χώρας, ο κ. Ζελιλίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση δημοσίευσε χάρτη που οριοθετεί την ΑΟΖ με τον Κόλπο της Σίρτης κλειστό, πράγμα που ζημιώνει τα συμφέροντά μας. Επίσης, αναρωτήθηκε γιατί προσφέρθηκαν μόνο τρεις περιοχές στον διαγωνισμό.

Στη συνέχεια, παρουσίασε τον γεωλογικό χάρτη της περιοχής της Μεσογείου και εστίασε στο Ιόνιο. Τόνισε ότι το υπουργείο δεν προσέφερε περιοχές όπως της Πρέβεζας και της Άρτας, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό, περιόρισε σημαντικά τις δυνατότητες για ανακάλυψη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων, τη στιγμή που ακριβώς απέναντι, στην Ιταλία, υπάρχουν επιβεβαιωμένα κοιτάσματα.

Όσον αφορά την περιοχή της Κέρκυρας, επίσης υπάρχουν ελπιδοφόρα στοιχεία, σύμφωνα με τον καθηγητή. Γενικότερα, η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε λεπτομερείς εξηγήσεις όσον αφορά τα δεδομένα και το ποιος τα ερμήνευσε, όπως υπογραμμίζει ο κ. Ζελιλίδης.

Αναφορικά με την Κρήτη, η παρουσία των λεγόμενων «ηφαιστείων λάσπης» μαρτυρά την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Οι μελέτες του ιδίου και άλλων επιστημόνων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν δομές που πιθανώς περιέχουν συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων. Και αυτές οι δομές περιλαμβάνουν και την περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, όχι μόνο νοτιοδυτικά.

Τέλος, στην περίπτωση του Κατάκωλου, ο κ. Ζελιλίδης τόνισε ότι «καμία σοβαρή εταιρεία δεν πρόκειται να έρθει να εκμεταλλευτεί 3 εκατ. Βαρέλια πετρελαίου. Αντιθέτως, δεν έχει ασχοληθεί κανείς με το αν υπάρχει φυσικό αέριο στο κοίτασμα, σε ποσότητες που ενδεχομένως φτάνουν το 1,5 τρις κ.μ.».

Συμπερασματικά, ο κ. Ζελιλίδης υπογράμμισε ότι «θέλουμε πολιτικούς που θα τρέχουν σαν λαγοί και δεν θα περπατούν με αργά βήματα».

Ντίνος Νικολάου:

Ο κ. Ντίνος Νικολάου, γεωλόγος πετρελαίου, αναγνωρίζει τρεις διακριτές περιοχές όσον αφορά τα γεωλογικά χαρακτηριστικά τους: Το Βόρειο Ιόνιο, το Νότιο Ιόνιο και την περιοχή νοτίως της Κρήτης. Στην πρώτη, υπάρχουν δομές ανάλογες με αυτές της Ιταλίας και της Αλβανίας και κατά συνέπεια, υπάρχουν καλές προϋποθέσεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων.

Στο Κατάκωλο, ο κ. Νικολάου θεωρεί ότι είναι σχετικά εύκολο να γίνει μια πλάγια γεώτρηση και να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, καθώς η περιοχή διαθέτει τουρισμό και το όλο ζήτημα είναι ευαίσθητο. Επίσης, τόνισε ότι οι πιθανότητες για απολήψιμα αποθέματα υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης θεωρούνται χαμηλές προς το παρόν, αλλά δεν αποκλείεται να αυξηθούν στο μέλλον, μόλις αντληθούν περισσότερα στοιχεία.

Τέλος, υπενθύμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι στη δεκαετία του ’60 η Ελλάδα ασκούσε τα κυριαρχικά της δικαιώματα πλήρως και διεξήχθησαν έρευνες από μεγάλες ξένες εταιρείες στο Αιγαίο, πράγμα που δεν συμβαίνει σήμερα δυστυχώς.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=56313

No comments: